„Războiul“ strugurilor

„Războiul“ strugurilor

„Războiul“ strugurilor

Strugurii au o valoare calorică mare, de aceea este un aliment – medicament foarte indicat ca energetic muscular şi nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent şi decongestionant hepatic, diuretic, laxativ şi foarte digestibil.

Cei negri conţin cel mai puternic antioxidant din lume: resveratrolul – care este, totodată, şi un pigment ce conferă culoarea movalie.

Acesta, alături de vitaminele şi mineralele conţinute în boabele de struguri, are rolul de a preveni şi chiar combate ateroscleroza, precum şi bolile cardiovasculare secundare acesteia.

Datorită conţinutului său bogat în vitamine din complexul B, C, A şi K, dar şi în săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi siliciu, strugurii sunt potriviți pentru tratamentul reumatismului, al gutei şi al bolilor de piele.

Specialiştii spun că 10% dintre proprietăţile curative ale strugurilor sunt menţinute prin conservare, indiferent dacă este vorba despre dulceaţă, compot sau vin.

Sucul de struguri (mustul) oferă aproape aceleaşi beneficii precum vinul roşu, ale căror efecte pozitive asupra sănătăţii cardiace s-au demonstrat în numeroase studii de specialitate.

La fel ca în cazul vinului, sucul obţinut din strugurii negri prezintă mai multe proprietăţi benefice pentru sănatăte, decât cel preparat din strugurii albi.

CITEȘTE ȘI: Întreruperi de curent electric în județul Timiș, în perioada 23 – 27 septembrie

În ciuda faptului că au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni în diete. O cană cu boabe de struguri roşii sau albi conţine 104 calorii, însă oferă 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul are nevoie, în special vitamina K şi vitamina C. Cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi vitamine se află în coaja strugurilor.

Sâmburii de struguri sunt bogaţi în uleiuri vegetale sănătoase, minerale şi complexul de vitamine B. Din sâmburi de struguri se extrage un ulei foarte apreciat.

Conţinutul ridicat de resveratrol din struguri reduce riscul de boli cardiovasculare, prin scăderea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.

Strugurii conţin şi mult potasiu, un înlocuitor excelent al sodiului, contraindicat bolnavilor de inimă.

Aşa se explică de ce medicii recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială să consume struguri şi alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi peştele.

Sucul de struguri stimulează producția de oxid nitric, moleculă responsabilă cu flexibilitatea vaselor de sânge, respectiv menţinerea tensiunii arteriale sub control.

În consecinţă, riscul instalării bolilor cardiace este redus semnificativ.

Persoanele care suferă de probleme digestive sau constipaţie pot folosi ca tratament natural sucul de struguri.

Această băutură are un efect laxativ ușor, asigurând buna funcționare a sistemului digestiv şi intestinal.

Sursa foto: monitorulcj.ro


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *