Răsturnare de situație. Ce spun cercetătorii despre păstrarea distanței fizice de 2 metri

coronavirus distantare

Măsurile de distanțare fizică impuse în toată lumea pentru a limita răspândirea noului coronavirus se bazează pe „date științifice depășite”, susțin cercetătorii, potrivit Independent.co.uk.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul lui Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează

Un grup de oameni de știință din Marea Britanie spun că nu ar trebui să existe un set standard de reguli în care principala măsură să fie distanțarea socială, ci este de nevoie adaptate în funcție de gradul de risc al fiecărei activități.

Guvernele din majoritatea țărilor recomandă cetățenilor să păstreze o distanță de cel puțin 1,5 – 2 metri față de alte persoane, mai ales în spațiile închise.

Însă cercetătorii britanici au publicat recent un articol în British Medical Journal în care spun că este nevoie de reguli mai flexibile pentru a putea „reveni la normalitate”.

„Normele actuale privind distanțarea fizică în condiții de siguranță se bazează pe date științifice învechite. Dovezile sugerează că SARS-CoV-2 poate parcurge mai mult de doi metri, dacă cineva tușește sau țipă”, a scris Nicholas Jones, de la Departamentul de medicină primară al Universității Oxford.

În schimb, Jones și colegii săi sugerează că autoritățile ar trebui să își bazeze recomandările pe factorii care afectează gradul de risc al fiecărei activități, cum ar fi tipul activității, dacă se petrece în interior sau în exterior, nivelul de ventilație, numărul persoanelor implicate și dacă acestea poartă sau nu măști.

Durata expunerii, susceptibilitatea unui individ la infecție și încărcarea virală ar trebui să fie luate de asemenea în considerare, mai prcizează cercetătorii.

Oamenii de știință britanici spun că unele dintre studiile folosite pentru a justifica distanțarea de 2 metri au fost publicate pentru prima dată în 1897, cu o „precizie limitată”.

Studii mai noi au descoperit că, în anumite circumstanțe, picăturile de salivă expulzate atunci când cineva strănută sau tușește ar putea circula prin aer până la opt metri.

„Distanțarea fizică ar trebui văzută ca o parte a unei abordări mai ample pentru a combate pandemia Covid-19. Trebuie să fie pusă în aplicare alături spălatu pe mâini, gradul de ocupare și gestionarea spațiului interior, precum și a echipamentelor de protecție adecvate, cum ar fi măștile”, au mai explicat cercetătorii.

Sursa: Independent.co.uk


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Răsturnare de situație. Ce spun cercetătorii despre păstrarea distanței fizice de 2 metri

  1. Cercetatorii vorbesc de distantare si distante fizice,nicidecum de distantare sociala ,cum se scrie si se aude pe meleagurile romanesti.

  2. Toti cei care folosesctermenul de distantare sociala sunt niste cretini. Pentru reducerea riscului de transmitere este necesara distantarea fizica intre persoane. Distantare sociala inseamna ca intelectualii sa pastreaze o distanta fata de muncitori si tarani, politicienii fata de oamenii de rand. Dar ce poti cere unor analfabeti functionali care impun 2 metri intre mese desi ar trebui 2 metri distanta intre scaunele pe care stau oamenii de la doua mese diferite. Omul care sta pe scaun se imbolnaveste, nu mesele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.