Rafila spune că în România nu mai există o transmitere comunitară a coronavirusului: „E sporadică”

Alexandru Rafila: În martie 2020 m-am opus vehement închiderii școlilor

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, spune că la 130 – 150 de cazuri pe zi, ţara noastră nu se mai află în situaţia unei transmiteri comunitare a coronavirusului.

Alexandru Rafila consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”. Cu toate acestea, reprezentatul României la OMS atrage atenţia asupra faptului că, în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

„La 130 – 150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie.

Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila într-o emisiune TV.

Medicul infecţionist a precizat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare, conform observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns