Protestul grefierilor pentru menținerea pensiei ocupaționale, blamat de opinia publică

protest grefieri 1

Protestul grefierilor împotriva măsurii luate de guvern de a le elimina pensiile de serviciu nu a fost văzut cu ochi buni de toți românii. Pe 17 decembrie, grefierii de la instanțele și parchetele din țară și-au întrerupt activitatea câteva ore, ieșind în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea, însă inițiativa lor a stârnit revoltă în rândul populației.

„Nu le e rușine? Noi le plătim salarii mari și acum vor să le suportăm și pensiile speciale?”, ”Să plece dacă nu le convine, să-i lase pe alții să lucreze. Sunt tineri absolvenți de Drept care abia așteaptă să meargă în locul lor”, ” Ce pensii speciale? După ce că au intrat pe pile mai vor și bani în plus?”, au venit, în replică, comentariile pe rețelele de socializare.

Reprezentanții grefierilor susțin însă că acele pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale și sunt date ca o reparație a faptului că au multe interdicții, inclusiv faptul că nu mai au voie să desfășoare o altă activitate remunerată, exceptând-o pe cea didactică.

”Păi dacă sunt așa școliți cum pretind, de ce nu se duc să predea atunci ca să-și rotunjească veniturile?”, ”Când și-au ales meseria asta au știut la ce se înhamă, dar, vezi, când muncești la stat ai impresia că totul ți se cuvine. Chiar nu-și dau seama că nu mai sunt bani?”, ”Sunt copii care mor de foame din cauză că lor și altora li se dau pensii speciale, nu le e rușine?”, ”S-au obișnuit cu banii, pe ăștia nu-i mai satură nimeni”, ”Niște căpușe care trăiesc pe spinarea celor care muncesc. Cu ce sunt ei mai presus decât minerii care nu știu dacă mai ies vii din subteran sau decât profesorii și medicii care studiază toată viața?”, ”Să meargă la patron, să vadă cum e să muncești pe salariul minim. Ce revoltă, ce proteste? Acolo ar fi mucles”, au scris, indignați, oamenii.

Pe de altă parte, însă, demersul grefierilor este susținut de asociațiile de judecători și procurori (această categorie fiind exceptată de la măsura de abrogare a pensiilor speciale), știut fiind faptul că primii fac toată munca ce ține de ”bucătăria internă” (redactare, citații etc.).

Se amenință cu un ”cod portocaliu”

La două zile după acest protest, grefierii au ieșit din nou în stradă, de această dată pentru a-și arăta nemulțumirea față de un alt proiect de lege privind modificarea bazei de calcul a sporurilor pe care le au în prezent.

”Așa nu se mai poate! Ba se taie pensiile speciale, ba nu se taie. Dar apoi parlamentarii se decid să le taie pe toate, cu excepția militarilor. Apoi, la presiunea străzii, se răzgândesc și amână. Ba nu se acordă creșterea salarială conform legii-cadru, ba se acordă. Apoi, brusc, apare anunțul că baza de calcul a sporurilor se modifică și apar pierderi salariale cu sume cuprinse între 250 și peste 1.000 lei la salariul net.

Jocurile politice deja încep să facă victime în rândul celor care mai și muncesc. PSD vrea să demonstreze celor din PNL că este greu de guvernat cu o opoziție agresivă. Însă noi ce vină avem, mai exact? Nu ne amintim un haos mai mare pe final de an, decât poate în 2009-2010. Lucrurile nu pot continua astfel.
Oamenii sunt tensionați, se tem și nu pot oferi performanță când în schimb primesc doar amenințări, stres și austeritate. Am intrat din nou în recesiune, a sucombat economia, ce s-a întâmplat? Un deceniu de diminuări salariale la bugetari nu a fost de ajuns? Unde sunt banii? I-am furat noi? Acum riscăm să nu primim nici salariile din 2019? Ce primim în schimb pentru că așteptăm disciplinați aplicarea legii? Alte tăieri? Confuzie, ceață, haos!”, au transmis reprezentanții Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

Dacă Executivul își va asuma răspunderea pe acest proiect de lege, sindicaliștii au amenințat că în anul 2020 vor institui un ”cod portocaliu” de proteste și blocarea activității în instanțe și parchete pe o perioadă nedeterminată.

Pretenții occidentale într-o Românie săracă

Munca unui grefier nu se numără printre cele mai grele din lume, însă nu este nici una ușoară. Dar pentru prestația lor, comparativ cu multe alte categorii de profesii desfășurate în sistemul privat, grefierii sunt remunerați regește. Bugetari fiind, ei nu reprezintă o sursă de venit la economia țării, salariul, sporurile și pensia fiind suportate integral din sumele de bani colectate din mediul de afaceri privat.

Cu toate acestea, reprezentanții grefierilor din Timiș au considerat că sunt marginalizați, comparându-se cu medicii, de exemplu.

”Pentru colegii din sănătate au fost bani să primească salarii ca în UE (…). Ceilalți așteptăm cuminți la rând, să se îndeplinească promisiunile etapizate ale guvernanților”, s-au indignat reprezentanții SNGJD, care se pare că nu au luat în calcul faptul că proiectul legislativ de diminuare a sporurilor îi afectează inclusiv pe salariații din sistemul sanitar.

Salariul de bază al unui grefier debutant la instanță, fără experiență, pornește de la 4.000 de lei, putând ajunge, în funcție de vechime, de grad, de funcție și de nivelul instanței, la 11.000 de lei cu tot cu sporuri.
Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete reuneşte aproximativ 8.000 de persoane – grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT. În prezent, pensia de serviciu a grefierilor se calculează prin aplicarea unui procent de 80 la sută din media salariului de bază cu sporurile aferente din ultimele 12 luni înainte de pensionare.

Situația pensiilor speciale, amânată

Eliminarea pensiilor speciale nu a fost dezbătută şi aprobată în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Deşi proiectul de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei, care este for decizional, acesta nu a putut fi supus aprobării plenului, deoarece raportul Comisiei de muncă nu a fost ataşat documentului respectiv aşa cum este prevăzut în procedura legislativă.

În consecinţă, votarea acestei legi a fost eliminată de pe ordinea de zi şi este posibil ca procedura să fie finalizată în prima sesiune parlamentară de anul viitor. În lipsa unui vot final în plen, aceste pensii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 pentru noii beneficiari.

Pe de altă parte, ulterior, guvernul și-a angajat răspunderea în faţa parlamentului pentru mai multe proiecte, inclusiv cea a pensiilor pentru contributivitate și a salarizării, iar premierul a anunţat că a decis îngheţarea sporului pentru condiţii vătămătoare la nivelul din decembrie 2019, respectiv la 15 la sută din salariul brut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *