Proteste în sănătate! Se poate ajunge până la greva generală

Consiliul de Coordonare al Federației ”Solidaritatea Sanitară” a decis demararea unui program de proteste pentru a-și extrima nemulțumirea faţă de intenţia introducerii evaluării personalului sanitar în funcţie de performanţă și încercarea de anulare a unor drepturi câștigate de salarizați.

Prima fază a acțiunilor de protest include un set de… surprize la adresa guvernanților, fiind făcute publice pe măsura declanșării lor. A doua fază a protestelor este cea tradițională (punctul ei culminant constituindu-l greva generală), ea urmând să fie declanșată în situația în care negocierea contractului colectiv de muncă eșuează.

Evaluarea în funcție de performanță, fără garantarea obiectivității

Principala nemulțumire a sindicaliștilor vizează evaluarea în funcție de performanță. ”În forma în care a fost prezentată până acum public, evaluarea în funcție de performanță riscă să fie un instrument de reducere a salariilor, aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. Federația nu acceptă să se discute despre introducerea evaluării în funcție de performanță până nu sunt implementate solicitările noastre privind garantarea obiectivității evaluării și nu sunt respectate toate condițiile prezentate în anexă. Interpretarea pe care o dăm intenției Ministerului Sănătății are în vedere faptul că i-am înaintat deja o solicitare pe această temă în cadrul negocierilor contractului colectiv de muncă, obiectivitatea evaluării izbindu-se până acum doar de refuz.

De asemenea, considerăm că la mijloc este și o confuzie între evaluarea performanței și prevederi specifice legislației muncii în materia normării (modalitatea de normare a muncii; cu referire la norma de timp și norma de muncă), ce oferă deja soluții pentru posibilitatea de control și reglare a problemelor indicate de oficiali.

Utilizarea inechității ca argument pentru introducerea evaluării performanței trebuie să vină la pachet cu soluții la inechitățile create de Legea salarizării, respectiv de modalitatea de aplicare a Legii salarizării, acestea depășind ca importanță, din perspectiva impactului negativ asupra salariaților, problemele create de absența
unei evaluări în funcție de performanță”, a precizat Consiliul de Coordonare al Federației ”Solidaritatea Sanitară”.

Aceasta va respinge introducerea salarizării în funcție de performanță, deoarece riscă să fie doar un nume complex pentru un instrument de reducere a salariilor aflat la bunul plac al managerilor spitalelor. ”Pentru a putea discuta de salarizarea în funcție de performanță credem că este necesară îndeplinirea unor condiții prealabile: garantarea obiectivității evaluării; asigurarea posibilității salarizării suplimentare în funcție de performanță (evaluarea să nu fie utilizată doar pentru scăderea veniturilor salariale, ea generând și posibilitatea creșterii proporționale a acesteia); eliminarea rețelelor informale de putere, de tip neo-feudal, și așezarea pe un cadru al relațiilor de muncă reglat de contractele colective de muncă și legislația muncii; realizarea procedurii și a criteriilor de evaluare împreună cu experții Federației”, arată membrii Consiliul de Coordonare al Federației
”Solidaritatea Sanitară”.

O listă lungă de revendicări

Potrivit sindicaliștilor, majoritatea propunerilor de reformă sunt făcute în dauna salariaților sau fără a se ține cont de interesele sau posibilitățile lor. În contextul dezbaterilor aflate în derulate pe tema modificării Legii dialogului social, Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită modificarea cadrului juridic de desfășurare a activității sindicatelor prin stipularea uneia dintre următoarele două prevederi: introducerea principiului „contractele colective doar pentru membrii de sindicat” sau finanțarea serviciilor publice făcute de organizațiile sindicale salariaților care nu sunt membri de sindicat.

Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită păstrarea drepturilor câștigate: protecția sănătății și securității lucrătorilor și recuperarea forței de muncă, pe care-l asigură concediile de odihnă suplimentare. De asemenea, sindicaliștii cer asigurarea respectării principiilor etice în aplicarea Legii salarizării, prin acordarea salariului corespunzător anului 2022 pentru toate categoriile de salariați din sănătate cel târziu la începutul anului 2020 și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual. În ceea ce provește plata gărzilor pe care medicii le efectuează în cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă, calculul să aibă în vedere tariful orar al salariului de bază.

Mai mult, ”Solidaritatea Sanitară” solicită repararea erorilor structurale pe care le conțineLegea salarizării din perspectiva ierarhiei salariilor, respectiv reașezarea în grila de salarizare a categoriilor profesionale defavorizate (psihologii, biologii, farmaciștii, chimiștii, fizicienii, asistentele medicale) și introducerea personalului nemedical în anexa numărul 2 a Legii salarizării.

Mulți medici se abțin de la o judecare tranșantă

Federația „Solidaritatea Sanitară” a efectuat o analiză privind satisfacția salariaților din sectorul public de sănătate față de creșterile salariale. Principala concluzie a cercetării arată că există o diferență semnificativă între percepția salariaților din sectorul public de sănătate asupra creșterilor salariale și modalitatea în care aceasta este prezentată în mod oficial. ”Având în vedere că ponderea creșterilor reale ale veniturilor salariale trebuie judecată în funcție de creșterea puterii de cumpărare, este semnificativ faptul că doar 49 la sută dintre respondenți au indicat că puterea de cumpărare a veniturilor lor salariale a crescut în ultimii patru ani, iar 29 la sută au indicat că aceasta a scăzut”, arată realizatorii studiului.

Astfel, doar 7,59 la sută dintre respondenți se declară foarte mulțumiți de veniturile obținute în raport cu munca depusă, în timp ce 8,42 la sută susțin că sunt profund nemulțumiți. Majoritatea medicilor se declară mulțumiți și realizează cel mai mare procent al abținerii de la o judecare tranșantă a echității Legii salarizării. Restul categoriilor de personal se situează în zona nemulțumiților, personalul TESA înregistrând cea mai mare pondere.

”Deși au beneficiat în anul 2018 de salariile prevăzute pentru anul 2022, 58,4 la sută dintre asistentele medicale sunt nemulțumite de echitatea Legii salarizării. Această evaluare negativă este determinată de diferența foarte mare dintre creșterea veniturilor salariale de care au beneficiat medicii și cea obținută de asistentele medicale și de faptul că creșterea reală a veniturilor este cu mult mai mică decât cea anunțată oficial”, arată realizatorii studiului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns