Protest al sindicaliștilor din Cartel Alfa în fața Termocentralei Mintia

Protest al sindicaliștilor din Cartel Alfa în fața Termocentralei Mintia

Protest al sindicaliștilor din Cartel Alfa în fața Termocentralei Mintia

Câteva zeci de lideri sindicali din ţară şi membri ai unor sindicate din cadrul confederaţiei Cartel Alfa au protestat luni în faţa sediului Termocentralei Mintia solicitând majorarea salariilor şi pensiilor, stoparea creşterii preţurilor şi modificarea Legii dialogului social, informeaza agerpres.ro.

„Vrem să atragem atenţia Guvernului României asupra crizei energetice care se adânceşte din ce în ce mai mult şi care sărăceşte populaţia.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în Timişoara. Om lovit de o maşină de mare tonaj

Cerem creşterea salariilor, o dată cu stoparea preţurilor la energie şi repornirea capacităţilor de producere a energiei electrice pe cărbune”, a declarat preşedintele filialei judeţene Cartel Alfa Hunedoara, Cristian Iştoc.

Liderul sindical a explicat că alegerea termocentralei Mintia ca loc al protestului nu este întâmplător, în contextul în care unitatea de producţie a energiei s-a închis în martie 2021, iar de atunci preţul energiei a crescut de zece ori.

„Pe 5 martie 2021 termocentrala de la Mintia s-a închis de tot. Atunci preţul energiei electrice era 200 de lei (pe MWh, n.r.) pe Piaţa Zilei Următoare.

Acum, după un an şi jumătate, preţul energiei electrice a ajuns la 4.500 de lei pe Piaţa Zilei Următoare, media lunară fiind de 2.000 de lei.

Este o creştere de 10 ori a preţului la energia electrică. Am făcut loc importului şi speculei în piaţa de energie.

Am ajuns să avem energia electrică mai scumpă decât cea din Germania, iar salariile să fie de trei-patru ori mai mici ca acolo, ceea ce nu este corect”, a explicat Iştoc.

Protestele fac parte dintr-o serie de acţiuni sindicale iniţiate de Cartel Alfa, sub forma a două caravane care pleacă din Ardeal şi Moldova.

În mai multe oraşe din aceste regiuni, unde există riscul unor blocaje ale activităţii economice şi pierderea de locuri de muncă, sunt programate mitinguri de protest.

Acţiunile sindicale vor continua marţi la Târgu Jiu şi se vor încheia pe 20 octombrie la Bucureşti, cu miting şi un marş de protest în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *