Protecție pentru infractori?

infractori

Unul dintre proiectele de modificare a prevederilor Codului de procedură penală vizează stoparea informațiilor despre persoanele suspectate sau acuzate de săvârșirea unor infracțiuni.

Potrivit acestuia, comunicările sau declaraţiile publice referitoare la faptele şi persoanele cercetate penal vor fi interzise, măsura aplicându-se atât în cazul autorităţilor publice, cât şi în cazul oricăror altor persoane fizice sau juridice.

Furnizarea informațiilor referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri va fi interzisă atât în cursul urmăririi penale, cât şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară; de asemenea, sunt interzise comunicările publice, nici autoritățile publice, nici persoanele fizice sau private neavând dreptul să dezvăluie aceste informații.

Cu titlu de excepţie, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date doar despre procedurile penale care se desfăşoară, și doar dacă justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză.

Propunerea legislativă mai stabileşte că, în cursul procesului penal, este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracţiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Protecție pentru infractori?

  1. A fi suspect nu inseamna sa fi si neaparat vinovat,draga Gianina,procuratura aduce probe,judecatorul judeca,ar fi bine sa te documentezi inainte de a scrie prostii ca ati dus ziarul in cap cu articolele voastre de doi lei!!!

    1. Amice, ar fi bine sa inveti sa citesti inainte de a ii critica pe altii! Aici scrie ca se va interzice publicarea informatiilor despre suspecti, nu despre vinovati. Daca unul isi recunoaste fapta si vrea sa se autodenunte lintr-un ziar, ziaristii nu vor avea voie sa scrie despre el chiar daca nu a fost declarat vinovat de judecator.

Lasă un răspuns