Proprietarii de teren şi crescătorii de animale din Timiş pot obţine plăţi extrem de consistente. Ce trebuie să facă

ferma

Ministerul Agriculturii a făcut publice cuantumurile plăților pentru măsurile de agromediu și climă pentru anul în care ne aflăm. De asemenea, instituţia a elaborat condițiile de eligibilitate pentru cele opt pachete care se referă la acest gen de sprijin pentru fermieri.

Măsura 10, referitare la agromediu şi climă, are ca scop încurajarea utilizatorilor de terenuri agricole să adopte practici care să asigure menţinerea valorii de mediu a zonelor rurale, conservarea de habitate specifice terenurilor arabile importante pentru speciile sălbatice prioritare, precum şi utilizarea durabilă a resurselor naturale şi păstrarea peisajelor tradiţionale.

În consecinţă, măsura cuprinde opt pachete care prevăd plăţi compensatorii pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare pentru o perioadă de cel puţin cinci ani

Suprafeţe de culturi şi pajişti

Pentru pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală, cuantumul plăţii este de 142 euro/hectar/an.

Pachetul 2 se referă la practici agricole tradiţionale şi poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu pachetul 1, cuprinzând două variante de plăţi: lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate că fâneţe – 100 euro/ha/an; lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe – 21 euro/ha/an.

Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări, cuprinde două subpachete. Doar subpachetul 3.2 este, însă, relevant pentru zona de vest a ţării, inclusiv pentru judeţele Timiş şi Arad, el referindu-se la protejarea păsărilor din speciile Lanius minor şi Falco vespertinus.

Subpachetul cuprinde două variante de plăţi: varianta 3.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru speciile amintite, prevede plăţi în valoare de 159 euro/ha/an; varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus, are stabilit un cuantum al plăţilor de 80 eur/ha/an.

În cadrul Pachetului 4 – Culturi verzi, fermierii eligibili pot încasa 128 euro/ha/an.

Pachetul 5 – Adaptarea la efectele schimbărilor climatice, prevede plăţi de 125 euro/ha/an.

Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi, are două variante: 6.1 – lucrări manuale pe pajişti – 410 euro/ha/an; 6.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti – 331 euro/ha/an.

Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) îi va aduce fermierului care se conformează cerinţelor specifice 250 euro/ha/an.

Plăţi pentru sectorul zootehnic

Pachetul 8, referitor la creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, este destinat exploataţiilor care deţin animale femele de reproducţie înscrise în registrele genealgice ale raselor.

Rasele de animale eligibile, pe specii, sunt: bovine şi taurine – Sura de stepă; bubaline – Bivolul românesc; ovine – Ţigaie (varietatea ruginie), Raţcă (Valahă cu carne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Palas, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Ţigaie cu cap negru de Teleorman; caprine – Albă de Banat şi Carpatină; ecvidee – Furioso North Star, Huţul, Gidran, Lipiţan, Shagya Arabă, Nonius, Semigreul românesc; porcine – Bazna şi Mangaliţa.

Sprijinul acordat în cadrul acestui pachet reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit suportate de beneficiari. Prima compensaţie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitate vită mare (UVM), astfel: bovine, taurine şi bubaline – 200 euro/UVM; ovine – 87 euro/UVM; caprine – 40 euro/UVM; ecvidee – 200 euro/UVM; porcine – 176 euro/UVM.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *