Promisiuni „arestate” în Garnizoană

garnizoana 1

Timișoara ar putea să rămână și fără Muzeul Național al Revoluției, și cu clădirea Garnizoanei nereabilitată.

Situată în Piața Libertății și flancată de cei doi stejari plantați în anul 1923 de Regele Ferdinand și Regina Maria, clădirea a avut destinație militară încă de la ridicarea ei, la începutul secolului al XVIII-lea. Sfârșitul anului 2015 avea să aducă, însă, o schimbare de destinație a imobilului considerat cel mai vechi din Timișoara. Conducerea Consiliului Județean Timiș a anunțat preluarea Garnizoanei pentru a muta acolo Biblioteca Județeană. Între timp, s-a ivit posibilitatea unei finanțări de la Ministerul Culturii pentru Muzeul Național al Revoluției în aceeași clădire, dar și aceasta s-ar putea pierde, în timp ce imobilul, care merită un tratament mai bun, se coșcovește pe zi ce trece.

Clădirea Garnizoanei a trecut la Consiliul Județean Timiș în toamna anului 2015. La momentul respectiv, era vorba ca aici să fie mutată Biblioteca Județeană, răspândită în mai multe spații din oraș. Tot pe atunci a devenit din ce în ce mai clară ideea amenajării în orașul de pe Bega a unui Muzeu Național al Revoluției, cu finanțare de la Ministerul Culturii. De atunci a mai trecut o campanie electorală, conducerea CJT s-a schimbat, iar problema Muzeului Revoluției a revenit pe tapet în actuala campanie electorală. Mai sunt însă doar câteva zile până la termenul final de cădere la înțelegere între autoritățile locale și cele centrale pe tema clădirii.

Schimb dificil

Consilierii locali timișoreni au aprobat, la cea mai recentă ședință în plen, transmiterea mai multor spații din administrarea municipalității în cea a Consiliului Județean Timiș, pe o perioadă de zece ani, în vederea mutării activităţilor unor asociaţii şi instituţii ce se desfăşoară în fosta clădire a Comenduirii Garnizoanei din Piața Libertății.
garnizoana1

Această cedare s-a efectuat în ideea preluării imobilului de primărie, pentru ca acolo să fie amenajat, sub egida Ministerului Culturii, Muzeul Revoluției. Aleșii locali au aprobat, de asemenea, schimbarea destinației clădirilor cedate din spații de învățământ în spațiu pentru desfăşurarea activității unor asociaţii şi instituţii – Centrul Militar Zonal Timiş, Biroul de Informare-Recrutare, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala Timiş, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Timiş, Asociaţia „Cultul Eroilor” şi Casa de Ajutor Reciproc CARP.
La rândul său, Sorin Grindeanu, președintele CJT, a transmis deja Primăriei Timișoara o adresă prin care exprimă disponibilitatea CJT pentru cedarea clădirii Garnizoanei, cu condiția oferirii unor spații pentru asociațiile militarilor. Grindeanu a avertizat asupra eventualității ca ministerele implicate să nu acorde avizele în timp util, astfel încât nici CJT să nu poată investi și nici Primăria Timișoara să nu se poată implica în amenajarea Muzeului Revoluției.

În coadă de pește…

În data de 13 decembrie hotărârea de guvern prin care consiliul județean a preluat Garnizoana va expira, astfel că aceasta va reintra în patrimoniul MApN. Armata s-a angajat să o pună la dispoziția Ministerului Culturii pentru amenajarea Muzeului Revoluției.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a remarcat că situația a devenit „paradoxală și ridicolă”. „Conducerea Centrului Militar Zonal se uită la cerințele legale pentru spații, dar acum centrul stă, de fapt, într-o clădire aflată în paragină.

Le-am oferit spații la Liceele Ion Mincu, Henri Coandă, fostul Liceul Agricol. Altceva mai bun nu avem, dar sunt spații centrale, chiar dacă nu corespund ad litteram cu cerințele legii. Dacă CJT nu solicită prelungirea dreptului asupra clădirii – ne-am înțeles că nu solicită – nu vor mai fi implicați nici ei. Titu Bojin ar fi trebuit să amenajeze acea clădire cu vreo 2,5 milioane de euro și ar fi rămas cu 20 la sută din ea.

Ar fi fost o șmecherie: amenajăm, zicem că facem ceva pentru Centrul Militar și, când ne vedem cu sacii în căruță, facem ce vrem. Ei, bine, nu merge chiar așa. Cei de la Ministerul Culturii tot vin de la începutul anului să înceapă amenajarea Muzeului Revoluției și încă de atunci spuneau că sunt presați de timp. De fapt, Ministerul Apărării are spații mult mai bune decât cele pe care le-am pus noi la dispoziție. Am mai vorbit despre gradul de încărcare de la Spitalul Militar și despre clădirea Cercului Militar. Cei care vor face să se piardă cele trei milioane de euro pentru muzeu vor răspunde în fața posterității”, a concluzionat Nicolae Robu.

Conform ultimelor informații, CJT nu va mai cere clădirea, iar în 14 decembrie situația se va tranșa la București, între reprezentanții Ministerelor Culturii și Apărării. Până la lămurirea situației, clădirea rămâne cam a nimănui și se degradează vizibil pe zi ce trece…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *