Proiecții bugetare timișene pentru următorii trei ani

Cum se împart banii pentru cultură în Timiş

Proiecții bugetare timișene pentru următorii trei ani

Sumele rezervate autorității județene din principalele surse de venituri bugetare – cotele aferente din impozitul pe venit și, respectiv, taxa pe valoarea adăugată – au ca destinație principală echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care, în actuala configurare administrativ-teritorială a țării, o mare parte dintre unitățile administrative de bază nu pot realiza din resurse locale toate fondurile necesare funcționării și, cu atât mai puțin, dezvoltării proprii.

Pentru a asigura un anumit grad de predictibilitate a construiri bugetelor locale, legea a impus, pe măsura creșterii gradului de autonomie financiară locală, stabilirea unor alocații din aceste surse pe următorii trei ani.

Pe acest temei, membrii Consiliului Județean Timiș au adoptat, la recenta lor ședință de plen, o hotărâre privind sumele preconizate să ajungă în bugetele celor 99 de unități administrative de bază în cursul anilor 2024, 2025 și 2026, sume care au o valoare orientativă, putând fi reevaluate ulterior.

Astfel, municipiile și orașele județului ar urma să primească, din cota de TVA ce va fi încasată în următorii trei ani la nivel județean, după cum urmează câte 164 de mii de lei în 2024 (doar 162 de mii în cazul Timișoarei), câte 134 de mii în 2025 (136 pentru Timișoara) și câte 109 mii în 2026 (110 în cazul Timișoarei).

În cazul comunelor, aceeași sursă va fi porționată după cum urmează: câte 164 de mii de lei în 2024, câte 130 de mii în 2025 și câte 104 mii în 2026.

CITEȘTE ȘI: OMV Petrom, prima companie care scumpeşte carburanţii în acest an

În ceea ce privește cota defalcată din impozitul pe venit, destinată echilibrării bugetelor locale, comunele vor primi câte 356 de mii de lei în 2024, câte 372 de mii în 2025 și câte 387 de mii în 2026, în vreme ce la orașe sumele vor fi similare, cu excepția anului 2026, când cele zece localități urbane vor primi cu câte o mie de lei mai puțin decât în cazul unităților rurale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *