Proiect inovator inițiat de ISJ Timiș în învățământul postliceal

digital

Lipsa resursei umane specializată în gestionarea digitalizată a unor baze de date în administrația publică locală pe diferite sectoare de activitate – precum cel agricol, evidența populației ș.a.m.d. – , remarcată la nivelul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Timiș, va putea fi remediată în viitorul apropiat prin implementarea unui proiect educațional inovator pe plan național.

”Am identificat nevoia de a crea experți în prelucrări de baze de date topografice, care să lucreze în administrațiile publice locale, pentru că primăriile din mediul rural, în special, au nevoie de astfel de experți.

Pentru registrul agricol, de exemplu, sunt necesare anumite date pe care un specialist le culege de pe teren, or astfel de specialiști activează mai mult în sectorul privat.

De asemenea, pot fi specialiști în gestionarea datelor la evidența populației, în urbanism sau în alte domenii”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Cosmin Hogea.

Concret, ISJ Timiș pregătește un profil de formare al unor specialiști care să aibă astfel de competențe, în urma absolvirii unei filiere specifice în învățământului postliceal, plecând de conceperea unui curriculum adecvat, până la identificarea unei unități de învățământ care să primească acreditarea conform obiectului urmărit.

”Construim acest proiect aproape de la zero. Trebuie conceput un curriculum, autorizate clasele – cu toate elementele pe care le presupune o astfel de procedură, inclusiv cadre didactice și infrastructură -, este nevoie de o compatibilizare a specializării pe care o avem în vedere cu Codul ocupațiilor din România și, probabil, vor fi necesare coroborări la nivel legislativ…

Prin urmare, sunt cuplate mai multe instituții în acest proces complex, aflat, acum, într-o fază incipientă, dar pe care ne dorim să îl ducem la bun sfârșit”, a precizat inspectorul școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu.

Avizarea acestui proiect de către Ministerul Educației va deschide oportunități nu doar pentru comunitatea timișeană, ci va putea fi, ulterior, extins și la nivel național.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *