Proiect care taie comisioanele la transferul banilor între bănci

Mii de români „jumuliți” de bănci și-au primit banii înapoi. Timișoreni ieșiți în câștig

Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă, pregătită de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, prin care clienţii băncilor îşi pot putea muta banii dintr-o bancă în alta plătind comisioane puţine. Proiectul e necesar pentru alinierea la normele europene.

Băncile vor fi obligate să elimine comisioanele de administrare, care ajung în prezent, până la 5 lei pe lună, arată proiectul de ordonanţă.

Irina Chiţu, analist financiar: „Avem un cont de bază, la care are acces fiecare cetătean român, cu costuri 0. Adică deschidere-închidere-administrare cont. Și astfel se poate transfera de la o bancă la alta fără costuri.”

În prezent, posesorul unui cont curent plăteşte mai multe comisioane. De exemplu, la 1.500 de lei transferaţi de la o bancă la alta, comisioanele pot sări de 30 de lei. Unele bănci au renunțat deja la costurile pentru deschiderea sau închiderea unui cont. Există în schimb comisioane pentru alte operațiuni. Schimbarea legislației va obliga băncile să le reducă substanțial şi pe acestea. Puţini dintre clienţi ştiu cât din banii lor intră în posesia băncilor.

„Sunt client Gold şi nu am comisioane de niciun fel la extragere, la transferuri şi aşa mai departe”, spune un bărbat.

„Nu sunt o fană a produselor bancare. Sincer. Mă feresc de ele!”, spune o femeie.

Noile reguli vor obliga băncile să ofere gratuit serviciile de deschidere și închidere a conturilor curente şi vor tăia din sumele pe care băncile şi le opreau la depunerea de fonduri şi retragerea de numerar.

digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.