Programul „Casa Verde” va fi restartat

panouri solare

Programul „Casa Verde” se va reedita, după cinci ani de pauză, dar într-o nouă formulă. Dacă până în 2011 se finanţau nerambursabil doar sistemele de încălzire pe bază de energie regenerabilă, din acest an vor fi alocaţi bani şi pentru investiţiile în care se utilizează materiale pentru termoizolaţie, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică, sisteme de acoperişuri sau de eficientizare a consumului de resurse, precum şi echipamente de iluminat ecologice.

Persoanele fizice, asociaţiile de locatari, instituţiile publice, şcolile, spitalele şi universităţile vor putea obţine finanţările, după restartarea programului, în cursul acestui an.

Banatul a primit doar mărunţiş

Persoanele fizice şi agenţii economici au avut posibilitatea, până în 2011, să obţină finanţări generoase prin intermediul programului „Casa Verde”, pentru instalarea de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă. În cesa mai mare parte a lor, beneficiarii au optat pentru montarea de panouri solare.

Banatul, însă, n-a făcut parte dintre zonele care s-au înfruptat foarte mult din banii nerambursabili puşi la dispoziţie prin acest program, de Administraţia Fondului De Mediu. În ultimul an de aplicare a programului, adică în 2011, Timişului i s-au alocat 2,776 de milioane de lei. Judeţul Caraş-Severin, de asemenea, a atras o sumă mică în urma ultimei sesiuni de primire a proiectelor, din urmă cu cinci ani: 1,092 milioane de lei.

Este drept, au existat la vremea respectivă şi judeţe care au primit chiar mai puţin, cum ar fi Tulcea (cu o alocare totală de 1,023 milioane de lei), sau Brăila (doar 705.000 de lei), dar multe altele au acaparat sume mult mai mari decât întreg Banatul. În Harghita, de pildă, finanţările prin „Casa Verde” erau, acum cinci ani, de 8,299 milioane de lei, în Bihor de 6,142 milioane de lei, iar în Giurgiu de 4,566 milioane de lei. Alocările s-au făcut pe baza numărului de proiecte depuse.

Peste 15.000 de persoane fizice vor putea accesa finanţările

Un buget total de aproximativ 140 de milioane lei va fi disponibil pentru programul „Casa Verde”, în noua sa variantă. Pentru înlocuirea sistemelor tradiţionale de încălzire vor fi alocate 95 de milioane de lei, iar pentru materialele ecologice folosite la izolaţii şi acoperişuri, suma disponibilă va fi de circa 45 de milioane.

Pentru finanţarea şi finalizarea contractelor semnate în baza vechiului program „Casa Verde” sunt alocate, în plus, circa 44 de milioane de lei. Ghidurile dedicate noului program, intitulat „Casa verde plus”, vor fi definitivate la jumătatea lunii viitoare.

În jur de 15.500 de persoane fizice vor putea beneficia de finanţări, potrivit estimărilor realizate de Ministerul Mediului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Programul „Casa Verde” va fi restartat

  1. Pe mine mar interesa cei care am avut dosarele aprobate si am montat panourile si nu am primit nici acum banii,desi dosarul este depus la Timisoara tot ne spun ca nu sunt bani. As vrea si eu un raspuns daca se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *