Producătorii agricoli timișeni mai așteaptă încă despăgubirile promise

Radu Vicol

„Anul agricol 2006 a fost unul bun pentru producătorii agricoli de la noi din comună, și oamenii își făceau, optimiști, planuri pentru 2007, încrezători că vor obține recolte la fel de frumoase.

Nimeni nu putea, însă, să prevadă ce avea să se întâmple: patru luni n-am văzut un strop de ploaie, iar crăpăturile în pământ au ajuns, vara trecută, din cauza secetei, la 30- 40 de centimetri.

Pe raza comunei noastre, 40 la sută din culturi au fost compromise. Cu adevărat gravă a fost situația la floarea soarelui, porumb și soia, acolo pierderile au fost mari”, declară primarul din Giera, Radu Vicol.

Firesc, producătorii agricoli au solicitat ajutor de la stat, pagubele suferite depășind puterea lor financiară.

„S-au depus 60-70 de cereri de despăgubire din partea agricultorilor de la noi din comună. Acestea au anexate rapoartele de evaluare a pagubelor, întocmite de specialiști.

Oamenii au depus documentația cerută atât la Direcția Agricolă cât și la Finanțe. Sunt ceva promisiuni că se vor acorda despăgubiri, în sensul reducerii gradului de impozitare”, afirmă primarul Radu Vicol.

Seceta prelungită din vara lui 2007 nu i-a afectat doar pe cultivatori, și șeptelul de animale s-a redus din cauza lipsei de furaje.

„Noi furnizam hrană pentru animale și crescătorilor din alte localități, acum fermierii noștri de-abia dacă se descurcă ei pentru efectivele proprii”, mai declară primarul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *