Proclamarea noilor sfinți români, printre care Arsenie Boca și Ilie Cleopa, în 4 februarie

Proclamarea noilor sfinți români, printre care Arsenie Boca și Ilie Cleopa, în 4 februarie

Proclamarea noilor sfinți români, printre care Arsenie Boca și Ilie Cleopa, în 4 februarie

O ceremonie de proclamare publică a canonizării noilor sfinți va avea loc în 4 februarie la Catedrala Patriarhală și va coincide cu aniversarea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Potrivit agenției Basilica a Patriarhiei Române, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat anul trecut canonizarea a 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX.

Astfel, au fost canonizați: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie); Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie); Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie); Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie); Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie); Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie); Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie); Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie); Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie); Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie); Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie); Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie); Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai); Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie); Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august) și Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

CITEȘTE ȘI: Daniel David: ”Un om educat este mult mai puțin influențat de fake news”

Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți va avea loc în 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

Conform sursei citate, sfinții au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025, iar la aproximativ o lună distanță de la proclamarea generală va fi sărbătorită și prima zi de pomenire a unuia dintre ei: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va fi cinstit în toate bisericile în data de 8 martie.

Proclamarea generală a sfințeniei celor 16 mărturisitori, desfășurată la București, va fi urmată de ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.

„Lor li s-ar putea adăuga alți patru părinți athoniți de origine română a căror proclamare ar putea avea loc și la noi dacă Patriarhia Ecumenică îi canonizează anul acesta: Cuviosul Nectarie Protopsaltul, supranumit și Privighetoarea Sfântului Munte; Cuviosul Nifon, întemeietorul Schitului Românesc Prodromu; Arhim. Petroniu Tănase, fostul stareț al aceluiași schit; Ieroschim. Dionisie Ignat de la Chilia Colciu, la a cărui înmormântare a participat actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii. Câțiva dintre noii sfinți au trecut la Domnul la începutul mileniului al treilea după Hristos, astfel că, primii sfinți a căror viață pământească s-a desfășurat (până) în secolul 21 ar putea fi acești români”, mai arată sursa citată.

(sursa: Mediafax)


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *