Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

Pe 9 mai, cu surle și trâmbițe, primarul Timișoarei anunța că eliberează un teren aflat la colțul dintre Piața Badea Cârțan și bulevardul Take Ionescu. Evident că și aici a apărut un plan pompieristic, de amenajare a unei parcări. La fel de evident, trebuia să fie o poveste eroică pe care se construiește, mai exact “eliberarea” terenului, deși acesta nu era ocupat abuziv de nimeni.

Tehnic e vorba de un petic de pământ de 500 de metri pătrați, împrejmuit cu gard, dar care avea poarta deschisă non-stop. Parcarea era gratuită, iar pe locul respectiv încăpeau lejer 25 de autoturisme.

Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

De aici, edilul-șef a pornit, în stilul deja consacrat, o nouă narațiune despre clanuri, terenuri ocupate abuziv, taxe imaginare și celelalte narative de campanie cu care i-a obișnuit pe timișoreni încă de anul trecut, când a demarat demolările de pe malul Begăi.

“Încă un teren recuperat. Știți parcarea îngrădită, “privată”, pe lângă piața din Badea Cărțan? E de fapt domeniu public. Am intrat cu buldozerul, am dărâmat gardurile și acum suntem cu echipele SDM și amenajăm locuri de parcare pentru toată lumea. Proprietarul casei de lângă piață s-a gândit să împrejmuiască terenul de peste 500 mp și să le ceară bani celor care aveau nevoie să-și lase undeva mașina ca să își facă cumpărăturile”, clama pe Facebook, pe 9 mai, primarul Dominic Fritz.

În realitate, nu proprietarul casei vecine a îngrădit plațul, ci chiar vânzătorii din piață, ca să aibă unde să își lase peste noapte mașinile și remorcile. Omul a infirmat și acuzația că ar fi cerut cuiva vreodată bani ca să parcheze acolo. El spune că, nefiind terenul lui, singura sa problemă era să fie un loc liber de acces în dreptul porții de la curte, pentru a avea pe unde să intre și să iasă cu mașina de pe proprietatea sa. De altfel, chiar primarul a folosit ghilimelele când a scris că parcarea era privată, deoarece nimeni nu a pus stăpânire pe ea și nici nu a încasat vreun leu.

Sigur că nu era nevoie din nou de buldozere, însă acestea dau bine în poze și filmări, așa că gardul care putea fi demontat cu mâna, nefiind prins în stâlpi cu fundație de beton, a căzut sub lama utilajelor. Era nevoie de lamă doar pentru a nivela terenul în vederea turnării rapide a unui strat de asfalt electoral.

Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

Marea parcare nou amenajată are exact… 13 locuri, adică un număr insignifiant pentru traficul din zona pieței Badea Cârțan. Astfel că după “amenajare” a scăzut și numărul de locuri de parcare, pentru că s-au făcut două căi de acces, înguste și acestea, iar unde ar mai fi încăput câteva mașini, băieții cu vopsitul, căci de proiect nu poate fi vorba, au trasat linii transversale. Ca să nu se poată parca, după o logică doar de cei din primărie știută. Sau pentru ca cei care se încumetă să lase mașina pe zona cu dungi, să mai primească și de la poliția locală niște amenzi, specialitate și plan lunar al acestei direcții a primăriei.

Cea mai spectaculoasă amenajare o reprezintă zonele dintre parcare și trotuare, probabil cu destinația de zone verzi, care însă sunt niște șanțuri pline de gunoi și loc de ședere pe bordură pentru cei ce așteaptă cu zecile de minute autobuzele sau tramvaiele. Una peste alta, o dezorganizare totală și o lucrare făcută pe repede înainte și de mântuială.

Chestiune care poate readuce în discuție de ce, la preluarea mandatului, Dominic Fritz și echipa nu au făcut ceva serios și mult mai util. De exemplu, să termine proiectul lăsat gata aprobat, cu studii și hotărâre de consiliu local votată, de către fosta administrație. Încă din 2017, edilii de atunci ai Timișoarei aveau în plan construirea unei parcări supraetajate, la nici o sută de metri de actuala nouă “parcare” cu 13 locuri.

În decembrie 2019, consilierii locali au votat o hotărâre pentru o parcare supraetajată cu peste 120 de locuri, în zona Badea Cârțan. Cu patru etaje și un al cincilea retras, aceasta urma a fi construită în curtea fostului sediu al RATT, acolo unde era planificat să se ridice și MultipleXity. Scopul era să deservească atât vizitatorii care ar fi venit la centrul MultipelXity, un alt proiect ratat în mandatul 2020-2024, cât și clienții pieței agroalimentare. Mai rămânea de stabilit doar modul de taxare și de exploatare, cea mai probabilă variantă fiind scoaterea la licitație și contract de exploatare în regim privat, după modelul parcării din Piața 700, de la Finanțe.

Schimbarea administrației în anul 2020 a făcut însă ca nici parcarea supraetajată de 120 de locuri și nici MultipleXity să nu mai fie realizate de către actuala conducere a Primăriei Timișoara, care s-a dovedit incapabilă să ducă la finalizare cele două proiecte deja demarate.

De același regim de abandon și promisiune electorală neonorată de către administrația Fritz, s-au “bucurat” și celelalte două parcări etajate de mari dimensiuni, cea de la Gara de Nord și cea din Piața Dacia, cu care Lațcău și Fritz încă se încăpățânau să se laude că le vor face, în octombrie 2023. Evident că nu s-a mișcat nici măcar o piatră.

Revenind la Badea Cârțan, gluma proastă a parcării de 13 locuri, înconjurată de șanțuri, a fost frumos ambalată, pe Facebook, ca de obicei.

“Facem muncă de detectiv, luăm dosar cu dosar și facem dreptate. Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului. Timișoara a intrat într-o nouă eră, în care furtul nu mai e normalitatea și clanurile nu mai pot să “te cumpăr și pe tine”.

„În câteva zile, pe terenul de lângă Badea Cârțan, cei care vin la piață sau la biserică vor avea noi locuri de parcare”, mai scria, tot pe 9 mai, pe Facebook, Dominic Fritz.

Tot ca parte din demnitatea orașului și la capitolul mari realizări sunt și locurile de parcare din fața și din spatele pieței Badea Cârțan. Și aici s-au împuținat locurile, pentru că s-au creat rigole dreptunghiulare adânci în jurul stâlpilor – transfomate rapid în mici gropi de gunoaie, fiecare aproape de lățimea unui autoturism dar și aici au apărut marcajele albe ilogice, care nu servesc la nimic ci doar mai împuținează spațiile de staționare pentru autovehiculele de marfă sau mașinile celor ce vin la cumpărături.

Cât despre refacerea asflaltului, cu care tot primarul s-a lăudat, așa cum se observă din imagini sau făcând o vizită la fața locului, e vorba de o cârpeală din petice de asfalt din loc în loc. Nici pomeneală de vreun strat consistent de asflat care să acopere uniform măcar o parte a carosabilului sau parcările. Au rămas până și urmele de spray făcute de drumari, pentru a delimita locurile unde s-a peticit cu asflat de cele care au rămas cu cel vechi.

Bineînțeles, odată ce se vor face ultimele retușuri cu vopsea și tăblițe indicatoare, va urma o nouă inaugurare cu fast, postări pe Facebook și laude electorale. Doar despre soarta piețarilor care iau amenzi de la poliția locală, pentru că nu au avize, nu vorbește primarul. Oare de ce?

Să fie chiar din cauză că piața nu este intabulată, deci primăria a dat-o către Piețe SA în administrare eludând puțin legea? Cui aparține în acte terenul pe care e piața agroalimentară Badea Cârțan? Mister. Dar cu siguranță vom asista la o nouă recuperare eroică a acestui teren. Mai trebuie găsiți doar vinovații de serviciu care o ocupă ilegal.

CITEŞTE ŞI: CJ Timiș vrea să modernizeze DJ 691 până la limita cu județul Arad


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Primarul se laudă cu noua “mega-parcare” din Badea Cârțan: are exact 13 locuri

  1. multumesc pentru informatii. desi incep sa mi se umfle venele pe gat de indignare. frigz! am un mesaj pentru tine si gasca ta de ticalosi:
    🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

  2. Nu-l înghit nici eu pe acest Fritz și gașca lui, dar e limpede că nici voi nu sunteți independenți.

  3. masina de propagandă și de fabricat minciuni a usr funcționează nestingherita în continuare. e trist ca sunt mulți care încă pun botul la asemenea manipulări abjecte făcute de niște oameni abjecți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *