Primăria Timișoara intră cu buldozerul peste casele oamenilor, pentru realizarea podului de la Solventul

Primăria Timișoara intră cu buldozerul peste casele oamenilor, pentru realizarea podului de la Solventul

Primăria Timișoara intră cu buldozerul peste casele oamenilor, pentru realizarea podului de la Solventul.

Mai multe familii vor rămâne fără case, deoarece primăria Timișoara a decis să modifice proiectul de realizare a Pasajului Solventul, modificare care presupune demolarea unor imobile din zona de sud a orașului.

Buldozerul va trece peste nouă sau zece proprietăți de pe bulevardul Dâmbovița, pe care se află și case în care locuiesc câteva familii, în vederea pregătirii zonei pentru construirea podului de peste Bega.

În viziunea primăriei, construcția nu se poate realiza fără ca proprietățile din zona respectivă să nu fie afectate. Drept pentru care, instituția a decis ca proprietarii acelor imobile să fie expropriați, în baza Legii 255/2010.

Vestea le-a fost dată personal, chiar de viceprimarul Ruben Lațcău, edilul invitându-i ulterior pe proprietari la sediul primăriei pentru a discuta transparent despre această situație.

La întâlnire, au participat și reprezentanții firmei SC PROMETER M&G, societate desemnată de primărie să realizeze măsurătorile necesare, care, împreună cu evaluatorii firmei EVAL SUN, vor stabili cuatumul despăgubirilor ce le revine fiecăruia dintre proprietari, ca efect al procesului de expropriere.

Oamenii înțeleg cauza de utilitate publică, dar se tem că sumele pe care urmează să le primească drept despăgubire nu vor avea o acoperire reală pe piața imobiliară.

Cei mai afectați sunt proprietarii care, împreună cu familiile lor, vor trebui să-și părăsească casele în care au petrecut o bună parte din viață și să își caute o locuință în altă parte. Nu știu încotro se vor putea îndrepta și nici ce ar mai putea să-și cumpere cu banii primiți de la primărie.

Sunt oameni care știu de la părinții, bunicii lor, deportați în Bărăgan și cu case confiscate de statul român prin naționalizare, ce înseamnă să fii forțat să te muți de la o casă frumoasă, spațioasă, la un apartament cu două camere la bloc în cel mai fericit caz.

expropriere 1

Mai mult decât atât, au aflat că nu vor fi despăgubiți pentru întreaga proprietate, ci doar pentru partea de care primăria are trebuință.

Într-o astfel de situație, este de anticipat că rămășițele (pe parcele rezultate) nu vor putea fi valorizate în acea zonă decât dacă primăria le cumpără sau  decide să acorde despăgubiri bănești, astfel încât suma totală rezultată să fie una realistă și echitabilă.

Scenariul creionat mai sus nu este unul dintre lucrurile cu care un stat democratic, care consfințește și garantează prin legea sa fundamentală dreptul la proprietate, s-ar putea mândri, cu atât mai puțin cu cât cauza de utilitate publică ține de decizia subiectivă a unei autorități publice, iar despăgubirile pe care aceasta le acordă nu acoperă integral prejudiciul material al deposedării de bunuri, cu atât mai puțin pe cel moral.

În situația în care sumele acordate vor fi derizorii, s-ar putea spune că podul de la Solventul se va construi pe drama unor oameni care rămân în stradă, fără agoniseala de o viață (în unele cazuri, chiar a mai multor generații).

De cealaltă parte, reprezentanții primăriei țin să precizeze că podul, construcție care se ridică la 220 de milioane de lei, este parte a unei investiții strategice pentru municipiu, reprezentând cheia pentru traficul din oraș.

“O investiție majoră precum podul Solventul vine și cu supărări, nimeni nu vrea să plece de unde și-a construit casa, dar oamenii au înțeles importanța lucrărilor și vom discuta zilnic cu ei, dacă va fi nevoie, pe durata exproprierii.

Suma pe care o va primi fiecare proprietar va fi stabilită de un expert independent.

Primăria nu poate interveni asupra cuantumului despăgubirii în niciun fel, primăria doar achită sumele de la bugetul local.

Expertul se va raporta la grilele notariale, la care poate adăuga un anumit prejudiciu, potrivit legii.

Dacă vor exista nemulțumiri, proprietarii pot merge în instanță, dar procesele nu vor bloca investiția pentru că legea este clară: se expropriază pe sumele stabilite și încep lucrările”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, printr-un comunicat de presă.

Totodată, primăria a anunțat că suprafața totală care va fi expropriată în vederea realizării proiectului din zona Solventul este de peste 2,2 hectare, cea mai mare parte aflându-se în proprietatea CEREALCOM SA.

CITEȘTE ȘI: Noi restricții de circulație cu ocazia Festivalului CODRU


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

13 thoughts on “Primăria Timișoara intră cu buldozerul peste casele oamenilor, pentru realizarea podului de la Solventul

  1. Acest cuplu – ruben lațcău și samuel fritz – ar putea de exemplu construi case noi pentru cei în cauză. Unde? De exemplu ca parte din TUNUL IMOBILIAR care se pregătește la GRĂDINA ZOOLOGICĂ: festivalul Codru trece, în incinta Grădinii Zoologice s-a intrat deja cu bocancii și cu utilajele de construcții, apoi BRUSC se vor da autorizații de construcție pentru un parc de vile arogant pentru toți îmbuibații korporatismului globalist cărora le pute să se amestece cu subordonații lor în oraș sau comunele limitrofe. Ooopsss, am dat cumva din casă? Alooo, DNA-ule, DORMI? La fel ca în reclama de pe vremuri de la FNI? ”Dormi liniștit, fritz și lațcău uneltesc pentru tine”.

  2. Și când te gândești că adevărul e cu totul altul, dar nah, am dat click pe articol și am făcut vizualizări…

  3. În orașul Timișoara sa nu mai fie gradina zoologica?
    În 2006 când fiica mea avea 6 ani am petrecut momente frumoase , bucurându-se de animalele care erau găzduite în gradina zoologica.
    Ar trebui sa facem ceva sa nu dispară de tot acel loc care era amenajat pentru gradina zoologica.

  4. Este vorba despre cetățenii care vor fi păgubiți. Îmi doresc foarte mult că dl Florin Covaci sa le asigure asistenta juridică. Altfel bieții oameni rămân și fără case și cu posibilități minime de a avea una. Este strigător la cer cum nemernici de la primărie judeca lucrurile. Ăștia ar trebui sa fie scoși cu picioare în fund până la limita de județ. Nenorociții dracului !

  5. De ce să caute soluții viabile,când asta este la îndemâna? Și ce dacă aonisrala de o viață a unora se va duce pe apa Begăi? Pe cine interesează,din moment ce acest „proiect”aduce bani frumoși in buzunarele super adânci ale unora?
    Mă întreb,așa ,de dragul imaginației,ce ar zice Fritz sau Lațcau,sau oricare dintre cei implicați în aceasta magarie ,daca ar fi vorba despre casele lor sau al părinților lor?
    Cat despre despăgubiri- ele vor fi de râs,nici pe departe cât ar trebui sa fie!

  6. Legea asta cu cauza de utilitate publică este o lege comunistă. Pentru dreptul la proprietate privată, la libertate, eliberarea de comunism în orașul Timișoara au murit oameni. Cel mai grav este faptul că în timpul execuției acestui pasaj constructorul a constatat că proiectul nu este bun. Mâine, poimâine ne trezim cu repetentul Latcau că dărâmă tot orașul pentru cauza de utilitate publică, că așa a visat el noaptea.

  7. Comunismul revine în forță. Legea exproprierii, emanată în 2010 din puțil gândirii celor mai ticăloși politicieni ai României ultimilor 80 de ani, este anticonstituțională și ar trebui profund modificată. Valoarea unui imobil expropriat ar trebui să acopere pe cea a înlocuirii, la care să se adauge cel puțin 25% pentru prejudiciul moral suferit de către proprietari.

  8. Ca sa evoluam trebuie parcurși și acești pași…

    In mod normal cei ce vor fi expropiati ar trebui sa primească și un prejudiciu destul de consistent…

    Acest proiect va fi un mare plus pentru Timișoara.
    Va decongestiona enorm traficul din centru en pasajul Jiul… peste 50-100 de ani… nepoții sau strănepoții noștri vor avea mai multe drumuri de acces și circulația nu va fi paralizata!

    Ps si Ceaușescu tot asa a construit… acuma ne bucuram… de unele realizări…

  9. Apropo de exproprieri pe vremea lui Ceaușescu. Știe cineva cum se făcea? Îi întreb pe cei născuți după 1995. Sistemul lui Lae era simplu: a venit proiectul, se stabilește nr. de exproprieri pe principiul cameră la cameră, dar cu maxim 4 camere, casele cu etaj se exludeau de la demolări, cu excepția cazurilor în care nu se puteau trasa noile trasee de utilități, după care se anunța data evacuării.Orice opoziție era exclusă din start. Dar noile adrese erau rezolvate de dinaintea anunțurilor de expropriere! Acum… Dumnezeu cu mila…. notarului și a pilelor din primărie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *