Primăria Timișoara calcă din nou în străchini. Proiectul de management al traficului nu are toate avizele necesare. Direcția Judeţeană de Cultură Timiș a cerut sistarea lucrărilor

Sistemul inteligent de management al traficului, despre care cei care îl implementează susțin că va fi cel mai tare din țară, întrucât se autoperfecționează, a reușit, deocamdată, să provoace mai mult deranj decât înlesniri în circulația din Timișoara. Din nefericire, nu este singurul necaz legat de acest proiect din fonduri europene care pare să fi fost urmărit de ghinion încă de la prima licitație.

De această dată, de vină sunt angajații primăriei, care – conform Direcției Județene de Cultură Timiș – nu au respectat legea atunci când au amplasat ilegal mai multe semafoare și transformatoare în zona istorică a orașului.

Directorul Sorin Predescu a cerut sistarea lucrărilor și a sesizat Prefectura Timiș în acest sens, arătând că lucrările s-au efectuat fără avizele necesare. Situația seamănă foarte bine cu prelungirea liniei tramvaiului 7 până la mall-ul din Calea Șagului, care a fost construită, tot așa, fără avize și autorizații, deci ar putea deveni un obicei la Primăria Timișoara.

Proiectul în valoare de câteva milioane de euro, este implementat de câteva luni în oraș. Disconfortul provocat de instalarea noilor semafoare, camere video și cabluri a fost unul accentuat. Se pare că oamenii municipalității au omis, în graba mare, să ceară acordul Direcției Județene de Cultură Timiș pentru amplasarea transformatoarelor și a altor „obiecte” necesare în managementul traficului.

Pomul BreslelorSe cere sistarea lucrărilor

Sorin Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură Timiș a cerut Direcției tehnice a Primăriei Timișoara sistarea lucrărilor la proiect, după ce angajații instituției au realizat că mai multe semafoare și transformatoare au fost instalate în zona istorică a orașului. O cutie pătrățoasă și-a făcut apariția chiar lângă Pomul Breslelor, o alta lângă Piața Sfântu Gheorghe, chiar deasupra unor vestigii despre care nu se știe dacă au rămas așa cum le-au lăsat arheologii și mai există și altele. Apariția acestora nu doar că urâțește orașul, dar este și ilegală.

„În certificatul de urbanism exista o prevedere ca acolo unde este nevoie, să fie cerut avizul Direcției Județene pentru Cultură. Primăria Timișoara a emis autorizația de construire fără avizul nostru. La lucrările de infrastructură, de obicei, nu se solicită acest aviz, întrucât ele nu au legătură cu clădirile de patrimoniu, dar în acest caz au existat obiecte care au fost amplasate nefericit în proximitatea clădirilor istorice. Este vorba atât de stâlpi pentru semaforizare, cât și de cutii trafo. Exemple sunt numeroase în acest sens în zona istorică. Astfel de obiecte se găsesc atât în zona Podului Decebal, cât și în Piața Libertății sau în zona Pomului Breslelor. Nu a existat nici un respect pentru patrimoniu. Pentru acestea ar fi trebuit, legal, să existe avizul nostru. Am solicitat primăriei, strict pe zona istorică, oprirea de lucrări până la intrarea în legalitate și modificarea acelor lucrări nefericite și ilegale”, a declarat Sorin Predescu. Din păcate, chiar dacă au fost sistate, lucrările din zona centrală sunt aproape finalizate.

În acest sens a fost sesizată și Prefectura Timiș, care va trebui să-și exprime punctul de vedere. Până la ora închiderii ediției, Primăria Timișoara nu a exprimat nici o poziție față de această problemă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
Cultura vax 26 iulie 2016
Sorin Predescu se trezi la realitate la un an de cand au fost sapate primele gropi pentru acest sistem, cam tarziu!! Pana acum a dormit sau admira gunoaiele de tabla pe post de statui din Unirii si Libertatii pe care tot Directia de cultura le-a aprobat! Sa nu uite tov directoras ca racordurile de curent, cele de gaz, in special cutiile galbene plantate pe ziduri sunt muuuult mai urate decat cutiuta de aluminiu pentru sistemul de dirijare a circulatiei. Totul este sa privim in ansamblu nu doar ce ne convine!!