Primăria Timișoara batjocorește, din nou, istoria României

Primăria Timișoara batjocorește, din nou, istoria României

Primăria Timișoara batjocorește, din nou, istoria României

De la cuplul edilitar Fritz – Lațcău până la angajații Serviciului Comunicare al primăriei, lipsa de respect pentru limba română a devenit o obișnuință, în ultimii trei ani. Gafe copilărești, minciuni pe față, nume de străzi inventate și cifre aruncate aiurea, toate se regăsesc fie în diverse mesaje ale edililor, fie în comunicatele oficiale de presă, care ar trebui să reprezinte cea mai serioasă formă de comunicare administrativă.

Așadar, ați auzit de Burabestia? Nu? Nici noi. Cititorul poate intui din comunicatul primăriei că e vorba de strada ce poartă numele conducătorului Burebista, rege al geto-dacilor și întemeietor al statului dac. Dacă ar fi fost doar inversarea sau omisiunea unei litere, s-ar putea înțelege cu îngăduință, că e o greșeală minoră a comunicatorilor din instituție. Mai ales că mesajul a fost trimis vineri, 10 noiembrie 2023, când probabil și celor de la Serviciul Comunicare le stătea mintea la weekendul cu reduceri ce avea să urmeze iar depeșa a mai și fost trimisă “pe ultima sută de metri”, înainte de închidere programului, la ora 15 și 17 minute.

Adică oamenii se grăbeau să termine o săptămână de lucru încărcată, în care au pus la greu umărul, alături de meșterii comunicatori ai USR, la pregătirea evenimentul elitist al “poveștii de succes” ai celor 3 ani de guvernare locală a primarului Dominic Fritz.

Revenind la comunicatul Primăriei Timișoara, ce au vrut să ne spună autorii?

Anume că onor primăria continuă programul de reabilitare termică a blocurilor. Au fost semnate contractele de execuție a lucrărilor pentru încă două imobile de locuințe, iar investiția se ridică la aproximativ 5,5 milioane de lei.  În ambele cazuri, se estimează că lucrările vor fi gata peste 8 luni.

Aici intervine magistral, campionul aroganței din administrația timișoreană, viceprimarul Ruben Lațcău.

„Am semnat contractul de execuție pentru reabilitarea termică la două ansambluri de blocuri, care însumează 264 de apartamente – 144 în imobilul de pe bulevardul Dragalina și 120 în blocul de pe Burabestia. După reabilitare, facturile vor fi mai mici iar căldura mai multă în aceste apartamente. A fost o provocare să deblocăm programul în care sunt incluse peste 3.400 de apartamente, dar peste 1.000 de timișoreni simt deja beneficiile. Dorim să asigurăm creșterea confortului termic în cât mai multe locuințe, astfel că vom solicita și finanțare europeană pentru reabilitarea termică a blocurilor și prin PRV 2021-2027”, a transmis viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

Primăria Timișoara batjocorește, din nou, istoria României

În fine, am încercat să îl contactăm vineri, 10 noiembrie 2023, pe viceprimar, pentru a ne lămuri ca jurnaliști, dar și pentru corecta informare a timișorenilor, unde anume este strada Burabestia și ce reprezintă exact acest nume ce aduce cu porecla unui conducător veros și însetat de sânge. Nu am reușit să ne edificăm din gura viceprimarului Lațcău, care nu a răspuns la telefon, fie din cauza oboselii, după evenimentul propagandistic de joi seara, fie din comoditate, căci vineri e zi scurtă și mai era și Black Friday. Cumva de înțeles.

Revenind la reabilitarea blocurilor, subiectul principal al comunicatului, știrea de vineri, 10 noiembrie, este, așa cum deja s-au obișnuit să facă cei din primăriei, o simplă fumigenă electorală. Asta în condițiile în care programul de reabilitare termică prin anvelopare a blocurilor de locuințe s-a dovedit un fiasco. Nici până acum, primăria nu a reușit să termine lucrările la primele 68 de imobile incluse în program. Asta din cauza soluției tehnice greșite, adoptată inițial, care a trebuit revizuită.

Mai exact, după ce au anvelopat câteva blocuri, edilii au realizat că izolația nu este din materiale conforme, cele alese inițial. Noua soluție a presupus izolarea termică cu vată minerală bazaltică, mai eficientă, dar mai costisitoare față de soluția anterioară.

Schimbarea soluției tehnico-economice a condus la majorări de prețuri ale lucrărilor de execuție, prin urmare pentru fiecare dintre aceste imobile s-a reluat întregul proces care include evaluarea proiectelor, aprobarea noilor soluții în Consiliul Local, lansarea licitațiilor, semnarea contractelor, predarea amplasamentelor și, în cele din urmă, începerea lucrărilor.

Ca stadiu actual, din totalul de 68 de blocuri, vizate în primă fază, doar 12 au fost izolate termic, alte  22 sunt în execuție, 24 sunt în procedură de achiziție, iar pentru 10 încă se așteaptă revizuirea soluției tehnice. Cu lucrările în întârziere, Primăria Timișoara a ales să pluseze electoral, anunțând reabilitarea altor 2 imobile.

În toată încrengătura de întârzieri, erori tehnice și bâlbe, rămâne o întrebare fără răspuns: cine este Burabestia despre care vorbește viceprimarul Ruben Lațcău?

CITEȘTE ȘI: Semnal de alarmă tras de medicii pneumologi de la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Primăria Timișoara batjocorește, din nou, istoria României

  1. Este efectul păstrării in Primaria Timisoarei a acelor angajați prin fraudarea concursurilor. Doar nu credeți ca asa a spus Latcau. Asa a redactat una dintre persoanele care nu știu sa scrie, caci altcineva le- a scris pana și lucrările la concurs.

  2. Nu-i de mirare!? Avem un primare mare neamț și de unde să știe ce înseamnă limba română. Nici useristi nu au învățat limba română. Au diplome plagiate.😄

  3. An sunat și eu la primărie referitor la reabilitarea termica a blocului. Povestea merge mai departe. La întrebarea mea despre banii europeni care se pierd mi s-au răspuns că „plătește primăria” . Nu am cuvinte.

  4. Mamă, pe noi bănățenii ne doare fix în cot de Burebista și Decebal. Mai mult ne-a salvat Eugen, prințul austriac decât ăștia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *