
Primăria Timișoara a pierdut la Judecătoria Arad procesul pentru vila de pe Loga 52. Sentința nu e definitivă
Ceea ce trebuia să fie o simplă evacuare, în anul 2023, s-a transformat într-un roman de aventuri juridice. Primarul Timișoarei a anunțat miercuri, 28 mai 2025, că municipalitatea a pierdut procesul de evacuare a familiei lui Momiță Bona, din cercurile romilor “de mătase” cu multe proprietăți centrale, din vila pe pe Bd C.D. Loga nr. 52. Decizia, care nu e definitivă, a fost pronunțată de către judecătorii de la Judecătoria Arad, unde avocații familiei Bona au cerut strămutarea procesului.
Între timp, rămâne și o altă necunoscută: la începutul lui 2024, Aurel Ienciu, moștenitorul foștilor proprietari, de la care, din punct de vedere juridic, a fost confiscată clădirea, a depus la Primăria Timișoara o cerere de retrocedare a imobilului. În același timp, Ienciu a deschis un proces prin care contestă intabularea Statului Român în Cartea Funciară.
“Judecătoria Arad ne-a respins acțiunea de evacuare a celor care ocupă ilegal vila de pe Loga 52. E un imobil de patrimoniu care a fost ani la rând pierdut în hățișul actelor false și al abuzurilor post ’90.
Am reușit să readucem vila în patrimoniul statului în 2023, în urma unui proces penal care a anulat toate documentele fabricate în ultimele decenii. De atunci, ne luptăm să intrăm în casa noastră pentru că cei care au ocupat-o ilegal nu vor să iasă. După doi ani de amânări și o strămutare a cauzei, instanța din Arad a dat azi prima sentință. Nu e definitivă, o vom ataca. E un nou episod din seria tergiversărilor…”, a anunțat, pe Facebook, Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei.
Până la o decizie definitivă, Momiță Bona rămâne în posesia imobilului, în care de altfel și locuiește.
Vila de pe Loga 52 a fost recuperată oficial în 2023, în urma unei lungi lupte juridice care a început în ianuarie 2016. Atunci, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat pe Ionelaș Cârpaci, alias Ionel Sandner în actele sale germane, la zece ani și patru luni de închisoare, pedeapsă redusă ulterior de Înalta Curte la șapte ani și două luni.
În urma sentinței definitive, vânzarea imobilului a fost anulată, iar dreptul de proprietate a revenit Statului Român, cu posibilitatea intabulării în favoarea Primăriei Timișoara.
În perioada comunistă, imobilul de pe Loga 52 a intrat în proprietatea Statului Român în baza infamului decret din 1950, cel de naționalizare a bunurilor private.
Într-un lung șir de tranzacții, imobilul a fost cumpărat de la Ionelaș Cârpaci de către Momiță Bona.
„Mai trebuie o hotărâre a instanței care să ne permită s-o înscriem în Cartea funciară. S-a anulat vânzarea respectivă și se revine la situația inițială: proprietar Statul Român, cu dreptul primăriei de a o intabula”, spunea, în 2016, fostul primar Nicolae Robu.
În septembrie 2023, primarul Dominic Fritz anunța că Statul Român a redevenit proprietarul clădirii și al terenului de 1200 de metri pătrați, iar primăria are drept de administrare. S-a încercat o negociere pentru a determina familia Bona să părăsească imobilul. O mică demonstrație de forță cu “mascații” Poliției Locale și cu presa de față. Însă Momiță Bona a pus condiția să primească de la primărie 7 milioane de euro, bani care el consideră că reprezintă investițiile făcute de-a lungul timpului și valoarea imobilului, respectiv suma pe care a plătit-o pentru vilă.
Primăria a refuzat să plătească, dar a deschis în instanță, la Timișoara, o acțiune pentru evacuarea lui Momiță Bona. Procesul a început la Timișoara, dar a fost strămutat, la cererea pârâților, la Arad, în vara anului 2024. După mai multe amânări, a venit și prima sentință a Judecătoriei Arad: respingere a acțiunii de evacuare pe procedură specială a celor care stau ilegal în imobil. O chestiune care a surprins administrația timișoreană, care însă așteaptă motivarea instanței pentru a ataca hotărârea instanței arădene.
Ceea ce pare a fi uitat administrația USR este fondul problemei, despre care nu mai vorbește nimic. În paralel cu procesul împotriva lui Bona, a apărut o surpriză: un anume Aurel Ienciu, moștenitorul foștilor proprietari, de la care, din punct de vedere juridic, a fost confiscată clădirea, a depus la Primăria Timișoara o cerere de retrocedare a imobilului. În același timp, Ienciu a deschis un proces prin care contestă intabularea Statului Român în Cartea Funciară.
Conform cotidianului Adevărul (EXCLUSIV | Lovitură de teatru în dosarul palatului ocupat de „baștanul” Momiță Bona. Intră în joc moștenitorul foștilor proprietari | adevarul.ro), în procesul de la Judecătoria Timișoara, Ienciu a reclamat că Primăria Timișoara nu a avut, din partea Statului Român, mandat de notare a dreptului de proprietate în Cartea funciară. În plus, Ienciu a mai invocat faptul că cererea de înscriere a Statului Român este formulată de Municipiul Timișoara prin mandatar Dumitrașcu Viorel (angajat al Primăriei Timișoara), fără să fie atașat cererii și dovada mandatului acordat de Municipiul Timișoara lui Dumitrașcu pentru depunerea cererii.
Tot în aceeași acțiune, Ienciu a invocat o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a stabilit că intabularea Statului Român trebuie făcută în contradictoriu cu familia Ienciu (proprietarii inițiali) sau moștenitorii acestuia, lucru care, susține Ienciu, nu s-a întâmplat.
Despre stadiul acțiunii lui Ienciu nu se menționează niciunde, ceea ce este cel puțin bizar. Dincolo de perdeaua de fum a procesului dintre Primăria Timișoara și Momiță Bona, condamnarea lui Ionelaș Cârpaci, procese și război mediatic, există o persoană, Aurel Ienciu, ale cărui rude au fost adevărații proprietari ai vilei, deposedați prin decretul abuziv din 1950.
Până la urmă, nimeni nimic despre păgubitul real. Însă, la fel de interesant este că în procesul în care Ionelaș a fost condamnat la închisoare, foștii proprietari, familia Ienciu, au transmis că „nu mai doresc să se constituie parte civilă și nu mai au nicio pretenție cu privire la acest imobil”.