Primăria Timișoara a lăsat în paragină partea ei din Bastionul Theresia

Primăria Timișoara a lăsat în paragină partea ei din Bastionul Theresia

Primăria Timișoara a lăsat în paragină partea ei din Bastionul Theresia

Bastionul Theresia a primit Recenzia de Aur din partea Google. Obiectivul figurează pe lista celor mai populare cetăți și castele din România, premiate de Google.

Numai că acest obiecitv este împărțit în două: o parte a ansamblului, cea premiată, ține de Consiliul Județean Timiș, iar cealaltă parte ține de Primăria Timișoara. Partea care ține de primărie este plină de gunoaie și deșeuri, cu pereți neîngrijiți, vandalizați și vegetație lăsată să crească de izbeliște plus un gazon uscat, transformat într-un mic deșert.

Un premiu meritat

Google a anunțat câștigătorii celei de-a treia ediții a Recenziei de Aur. Este vorba despre un proiect anual prin care sunt premiate cele mai apreciate locații de pe Google Maps.

În ediția din acest an, compania a premiat castele și cetăți populare din fiecare regiune a țării.

Câștigătorul din fiecare regiune istorică a României a fost locația cea mai apreciată din aceste categorii, respectiv cea care a avut cel mai mare număr de recenzii pe Google Maps în regiunea sa și un rating de peste 4,5 stele.

Selecția celor nouă câștigători premiați cu „Recenzia de Aur” a fost făcută în urma datelor disponibile pe Google Maps la momentul analizei, în luna mai 2023.

Din Timișoara, câștigător a fost declarat Bastionul Theresia. Au mai primit premiul „Recenzia de Aur” Castelul Károlyi din Carei, Cetatea Oradea, Cetatea Medievală a Severinului, Castelul Peleș, Cetatea Medievală Enisala, Palatul Culturii din Iași, Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Alba-Carolina.

“Pe Google Maps se găsesc mii de recenzii de calitate, iar adeseori turiștii se inspiră din ele înainte de a decide să viziteze un obiectiv turistic. Mai mult, cele mai noi funcții AI din Google Maps, precum Immersive View, Rute Ecologice, sau Google Lens, îi pot ajuta pe turiști să se orienteze mai bine în călătoria lor printr-un oraș nou, din țară sau străinătate, sau să descopere monumente istorice excepționale.

Castelele și cetățile sunt obiective turistice importante și ne-am bucura ca prin Recenzia de Aur, cât și prin Google Maps să reușim să aducem o mai mare vizibilitate asupra monumentelor istorice din România.” – Elisabeta Moraru, Country Director Google România.

Jumătate îngrijit, jumătate în paragină

Bastionul Theresia este împărțit în două, o parte fiind a CJ Timiș, cealaltă a Primăriei Timișoara.

În luna august 2022, Consiliul Județean deschidea spațiile interioare și exterioare care îi aparțin, după o amplă renovare.

Bastionul Theresia, secțiunea ce se află în patrimoniul și administrarea CJ Timiș, a beneficiat de cele mai importante reparații și lucrări de întreținere din ultimii 12 ani. În valoare de peste 1,6 milioane lei, lucrarea este deja finalizată și recepționată, iar acum poate atrage mai mulți turiști.

CITEȘTE ȘI: Străzile dintr-o localitate din Timiș ies din anonimat

Astfel, a fost curățat și reparat pavajul de piatră naturală. De asemenea, s-au reabilitat platformele pietonale din lemn și au fost curățate și reparate zidurile. În plus, s-a lucrat și la tencuielile și zugrăvelile exterioare. Trebuie spus că obiectivul istoric nu a mai avut parte de astfel de lucrări din 2010.

„Bastionul este acum mai atrăgător pentru turiști. Ne prezentăm în 2023 cu un obiectiv demn de o Capitală Europeană a Culturii, un spațiu îngrijit și pus la punct, așa cum ne place să vedem în marile orașe europene. Nu vom permite să mai ajungem în aceeași situație. Punem astfel accent pe mentenanță, pentru că este mult mai eficient și ieftin să întreții, decât să repari”, declara, în august 2022, președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Nu același lucru se poate spune despre partea ce ține de Primăria Timișoara. În acest sector al complexului este plin de gunoaie și resturi menajere, păsări moarte, semn că nu s-a mai făcut demult curățenie. În plus, pereții exteriori sunt scorojiți și degradați și vandalizați cu graffiti și diverse mesaje “neortodoxe”. Semn că nu se face niciun fel de mentenanță.

Tipic pentru primărie, vegetația nu este îngrijită. Zonele verzi cu gazon sunt uscate și au o apariție deșertică, iar în alte colțuri au crescut buruieni care completează peisajul dezolant de junglă urbană.

Corect ar fi ca Primăria Timișoara, de altfel obligată și de lege, să se ocupe de curățenia și întreținerea acestor spații interioare și exterioare, mai ales acum, când în urma votului masiv de pe internet, ansamblul Bastionului Theresia a primit Recenzia de Aur din partea Google.

Într-o reacție de ultim moment, președintele CJ Timiș a anunțat că angajații instituției au făcut curat în zona care aparține Primăriei Timișoara, într-un gest de civism.

Am curățat noi mizeria și pasărea moartă de pe partea de Bastion a Primăriei Timișoara. Bastionul Theresia tocmai a primit Recenzia de Aur din partea Google, un premiu important pentru Consiliul Județean Timiș de care eu sunt mândru, așa că facem orice efort să păstrăm standardele.

Dacă e nevoie și dacă Primăria nu înțelege să își curețe pasajele, le vom igieniza și pe acelea, căci am înțeles că se face frumos și curat doar dacă facem noi.”, a anunțat, pe Facebook, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Acesta a publicat și câteva fotografii de la acțiunea de curățenie a locului de care ar trebui să se ocupe vecinii de la Primăria Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primăria Timișoara a lăsat în paragină partea ei din Bastionul Theresia

  1. Ce vrei de la astia de la usr ?
    Daca ieseau bani, sau parade…stiti voi de care,sau ceva case de vandut, faceau ceva !
    Asa ,nix !
    Votati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *