Primăria Dumbrăviţa face jonglerii riscante cu bani europeni

În penultima zi a anului trecut, în comuna Dumbrăviţa, s-a inaugurat cu fast Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor, o clădire impozantă, amplasată în apropierea primăriei și ridicată din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 7.898.468,40 lei, adică în jur de 1.750.000 de euro.

Conform proiectului, spațiul respectiv era destinat unui număr de 216 copii proveniți din familii dezorganizate sau copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani. De asemenea, 45 de persoane urma să asigure deservirea acestui centru.

În acea zi de 30 decembrie 2015, jurnaliștilor prezenți la inaugurare li s-a explicat că, de fapt, termenul de finalizare a indicatorilor de funcționare este 30 iunie 2016, acest lucru însemnând că, de fapt, s-a inaugurat, pur și simplu, un imobil, o clădire, și aceasta urma să fie populată de cei pentru care a fost construită de-abia în perioada următoare. Cu alte cuvinte că, de-abia din 30 iunie va fi dată cu adevărat în folosință.

Schimbare de destinație pe șest

Niciuna dintre oficialitățile prezente la inaugurare, în frunte cu primarul Dumbrăviței, Victor Malac, n-a suflat vreun cuvânt despre faptul că, de fapt, centrul de zi se dăduse, parțial, în folosire cu peste trei luni în urmă!

Centrul de zi Dumbravita

Mai precis, la începerea anului școlar 2015-2016, trei grupe de copii de la grădinița din Dumbrăvița au fost mutate, pe șest, în respectivul centru. Spunem „pe șest” pentru că primarul Malac știa foarte bine că, timp de cinci ani, destinația centrului de zi nu poate fi schimbată!

Numai cine nu riscă nu rămâne fără banii europeni

Adică, dacă în contractul de finanțare s-a scris că acolo vor intra 216 copii proveniți din familii dezorganizate și/sau cu dizabilități, atunci doar acea categorie de copii poate intra, nu se poate face peste noapte grădiniță! Sau dacă faci, îți asumi că n-ai respectat condițiile contractului și pierzi fondurile europene, adică plătești întreaga sumă de aproape 1.800.000 de euro din bugetul comunei, nu doar contribuția pe care ți-ai asumat-o, de circa 500.000 de euro. În definitiv, tot a fost desemnată, la un moment dat, Dumbrăvița ca fiind cea mai bogată comună din România…

„Politicianul anului” duce lumea de nas

Apropo de titluri onorifice, la vreo două luni de la inaugurarea mărețului obiectiv, Dumbrăvița și primarul Victor Malac intrau din nou în atenția presei: edilul respectiv fusese nominalizat de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali la premiul „Politicianul anului”, tocmai pentru că a dus la bun sfârșit proiectul european mai sus menționat.

nereguli Dumbravita

Iată ce spunea la acel moment primarul Malac: „Am rămas şi eu surprins de această nominalizare, nu m-a anunţat nimeni de ea. Evident că mă onorează, ţinând cont de faptul că mă aflu în această ipostază alături de un fost prim-ministru (Victor Ponta – n.r.), de miniştri sau primari de municipii importante din România. Eu mă bucur mai mult pentru faptul că am reuşit să ducem acest proiect al Centrului de zi la bun sfârşit şi că peste 200 de copii au parte de o îngrijire corespunzătoare. Asta e tot ce contează”. Din această declarație rezulta că totul intrase în grafic la centrul de zi și că peste 200 de copii cu probleme primeau deja îngrijirea adecvată.

Regio

Era doar praf în ochi, primarul Dumbrăviței străduindu-se să păstreze aparențele și să nu afle cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) – organismul intermediar prin care vin banii europeni și care controlează dacă toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare sunt respectate – că în centrul de zi funcționează, de fapt, o minigrădiniță.

„Acțiunea Scarlatina”

Bine, bine, veți spune, dar dacă ADR Vest are obligația să controleze respectarea condițiilor, inclusiv a destinației centrului de zi, cum de funcționarii acesteia nu au observat că acolo își desfășoară activitatea minigrădinița respectivă?! Vă explicăm în continuare cum au fost trași pe sfoară inspectorii de la ADR Vest…

Primaria Dumbravita

În urmă cu mai bine de o săptămână, Primăria Dumbrăvița a fost anunțată de ADR Vest că o echipă a acestei instituții va veni în control miercuri, 25 mai, la Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor. Ei bine, când au ajuns oamenii ăia la locul faptei, acolo nu mai era nici urmă de copil, totul era lună și bec. Și pustiu. Ce se întâmplase: părinții copiilor au fost anunțați să-și țină pruncii acasă, pentru că pseudo-grădinița este închisă pe motiv de… scarlatină!

ADR Vest

Nu-i așa că viața bate filmul la Dumbrăvița? Acum, tot ce-i posibil ca vreunul sau chiar mai mulți dintre copiii care alcătuiesc cele trei grupe să fi avut scarlatină – în condițiile în care și în grădinițele din Timișoara sunt destule cazuri -, dar asta nu înseamnă că toți copiii trebuia să fie trimiși acasă, iar grădinița închisă, fiindcă protocolul medical nu prevede o asemenea măsură!

Șase, vine presa!

În fine, stratagema a funcționat, iar inspectorii ADR Vest au venit, și-au făcut treaba și au plecat, raportul lor urmând, probabil, să certifice faptul că totul este în ordine la Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor din Dumbrăvița… Doar că, în momentul în care am luat legătura cu cei de la ADR Vest, am constatat că, într-adevăr, ei nu știau nimic despre schimbarea destinației centrului de zi și despre grădinița care funcționează acolo, lăsându-ne să înțelegem că se vor autosesiza și vor face noi verificări.

În numele copiilor

L-am întrebat pe directorul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița, Adrian Nicola, care are în subordine și grădinița din localitate, dacă, din punctul dumnealui de vedere, este în regulă „permutarea” făcută astă-toamnă, cu cele trei grupe detașate din grădinița normală în centrul de zi. Tânărul aflat din 2012 la conducerea școlii ne-a declarat că, în momentul în care a sesizat că numărul copiilor depășea capacitatea grădiniței, a fost nevoit să mute cele trei grupe în centrul de zi, totul fiind făcut, spune directorul Nicola, pentru binele copiilor. Acesta susține și că, din câte știe dumnealui, aceasta era singura soluție, în condițiile în care primăria nu deține un alt spațiu liber și nici nu putea construi o clădire nouă peste noapte.

Victor MalacTăcere dinspre primărie

Nu cunoaștem cum stă Primăria Dumbrăvița cu patrimoniul, iar pe primarul Victor Malac nu l-am găsit în sediul instituției și nici nu ne-a răspuns la telefon, că l-am fi întrebat dacă, într-adevăr, cea mai bogată comună din România nu mai are unde să-și țină copiii de grădiniță, motiv pentru care este nevoită să recurgă la șmecherii riscante…

L-am mai fi întrebat pe primarul Dumbrăviței și de ce a fost nevoie să dispună dezafectarea unui spațiu din clădirea în care funcționează grădinița normală și să-l pregătescă pentru amenajarea unui birou al evidenței populației, în condițiile în care, după cum spunea directorul școlii, acolo se înregistra oricum o criză de spațiu.

Și l-am mai fi întrebat multe pe dom’ primar, dar poate vom reuși cu o altă ocazie…

S-au acoperit cu hârtii…

Revenind la directorul școlii, Adrian Nicola, l-am mai întrebat cum e cu scarlatina care a lovit brusc grădinița, iar dumnealui ne-a declarat că, în 24 mai a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș suspendarea cursurilor la grădiniță din cauza scarlatinei, primind acceptul respectivului for tutelar de a lua această măsură. Domnul director ne-a arătat și documentele respective – cererea și acceptul -, ce mai, omul se acoperise de hârtii… Amabil și cooperant, Adrian Nicola și-a schimbat puțin atitudinea în momentul în care am refuzat să îi spunem cine este… sursa noastră!

„Adică eu v-am primit, v-am arătat toate hârtiile, iar dumneavoastră nu vreți să-mi spuneți cine v-a dat aceste informații?!”, omul chiar era surprins că îl refuzăm și nu înțelegea nicicum că una dintre regulile de bază ale jurnalismului este nedivulgarea surselor. Ne-am amintit instantaneu bancul cu „Așa tânăr și deja Gheorghe?”…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Primăria Dumbrăviţa face jonglerii riscante cu bani europeni

  1. Este lăudabil ca s-au implementat atât de multe proiecte pe fonduri europene la Dumbravita, s-au atras peste 15000000 de euro bani europeni, felicitări Dle Primar Malac.

  2. Avem nevoie urgent de colaboratori seriosi care isi doresc castiguri suplimentare in timpul liber, cu un sistem de lucru part-time. Oferim si contract de comision. De asemenea, asiguram si instruire gratuita. Pentru mai multe detalii, trimiteti o cerere la adresa de email:[email protected] com

  3. Cautam operatori online care vor sa castige progresiv comisioane, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e -mail, la sfarsitul acestor cursuri puteti CONTINUA sau va puteti RETRAGE. Exclusiv compania ofera si scrisoare de recomandare dupa circa 3 luni de activitate ! Cere acum detalii la adresa de email:[email protected] com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *