Prima zi de școală e de fiecare dată unică…
– Unde mergi așa frumos îmbrăcată?
Doi ochi minunat de albaștri mă fixează cu mirare.
– Nu știi? Începe școala!
Vorbele, rostite cu o gravitate autentică, îmi accentuează zâmbetul.
– În ce clasă ești?
– Păi… Nu știu în ce clasă o să mă pună, că n-am mai fost la școală, îmi spune aproape șoptit, ca într-un fel de confesiune.
Logica copiilor e de-o drăgălășenie dezarmantă. Insist, totuși:
– Dar cum îți imaginezi școala?
– Cum să-ți spun eu… Așa, se entuziasmează fetița ridicând mâinile, o clădire mare-mare, cu mulți copii… Și o să avem o doamnă învățătoare care o să ne învețe să scriem!
– Ai emoții?
Dă din cap de câteva ori afirmativ și mă prinde ușor de mână:
– Abia aștept să-mi cunosc colegii!
Fetița cu părul strâns într-o fundă mare, albă, s-a pierdut în forfota dimineții de septembrie, când orașul a prins iar viață după vacanța de vară.
Ca ea, mii de copii au pășit, la braț cu speranța, spre școlile și grădinițele pregătite să le ureze ”Bun venit”. Unele i-au primit cu noua lor înfățișare căpătată după o anevoioasă renovare, altele, cu lucrări neterminate încă, dar cu promisiunea unei meritate așteptări pentru un viitor nu îndepărtat.
Pentru ca elevii și preșcolarii să aibă o primire cât mai plăcută, clasele (nu toate) au fost decorate cu baloane, cu mesaje motivaționale, cu desene etc., prin efortul profesorilor și al părinților.
În alte școli, însă, lipsa perpetuă de implicare a direcțiunii a lăsat un gust amar copiilor, pentru că decorațiunile nu au putut masca băncile rupte, dulapurile fără rafturi, ferestrele fără perdele, curtea murdară cu iarbă necosită și grilaje ruginite.
Prima zi de școală e irepetabilă. Poate că în anii următori careul școlii și scenariul festivității vor fi aceleași, dar unele stări sufletești și momente, trăite și văzute într-o anume lumină, nu se vor mai întoarce.
În județul Timiș, circa 101.500 de antepreșcolari, preșcolari și elevi sunt înscriși într-o formă de învățământ de stat sau particulară acreditată. În acest an școlar, aproximativ 5.200 de copii vor merge în grupa mică la grădiniță și 6.600 de elevi, în clasa pregătitoare.
De pregătirea celor peste o sută de mii de beneficiari primari ai educației se ocupă 7.369 de cadre didactice angajate în unitățile de învățământ timișene: 5.107 profesori titulari, 1.807 profesori suplinitori calificați, 98 profesori asociați, 123 profesori pensionari și 234 profesori necalificați.
Și de-o parte, și de alta, la fel ca în fiecare septembrie, începutul de an școlar vine cu multe și felurite așteptări, aliniate toate la startul spre înfăptuire. Cu respect pentru educație și voința izbândirii, jumătate din reușită va putea fi atinsă.