Prevenire împotriva criminalității cibernetice

infractiuni informatice

Centrul European Cybercrime, din cadrul EUROPOL (EC3), Federația Europeană a Băncilor și partenerii din sectoarele publice și private, au lansat Campania de prevenire CyberScams – Fraudele informatice, în cadrul European Cyber Security Month – Luna Europeană a Securității Cibernetice, serie de manifestări care se derulează anual în luna octombrie.

Această campanie se derulează și pe raza județului Timiș cu implicarea lucrătorilor din cadrul Biroului de analiza şi prevenire a criminalităţii.

Timp de o săptămână, toate agențiile de aplicare a legii din statele membre UE, 24 de asociații bancare naționale și mulți alți actori implicați în lupta împotriva criminalității informatice vor acționa pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul beneficiarilor cu privire la acest fenomen infracțional, care a luat amploare prin intermediul internetului.

Mediul online a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici, aceștia folosind metode ingenioase și promisiuni în scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la victime.

Cele mai întâlnite șapte tipuri de fraude în mediul online sunt:

1. Frauda ”Mesaj de la șef”, vizând angajații autorizați să efectueze plăți: autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie, și îi determină pe vânzători să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
2. Fraude cu facturi: o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.
3. Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.
4. Website-uri bancare contrafăcute: autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ați accesat link-ul, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.
5. Iubire prefãcută: autorii pretind că sunt îndrăgostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă. Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele de socializare pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.
6. Furtul de date personale: autorii vă colectează nelegitim datele personale de pe rețelele de socializare. Datele obținute pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a vă accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri legale în numele dumneavoastră.
7. Fraude cu investiții și cumpărături online: autorii vă oferă oportunități ”speciale” de investiții cu profituri rapide sau vă prezintă ”oferte-bombă” de ”chilipiruri” în mediul online.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns