Preţurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record

Preţurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record

Preţurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record

Preţurile sucurilor de portocale au urcat la noi maxime record, pe fondul constrângerilor persistente de aprovizionare, împingând industria în regim de criză şi forţându-i pe unii producători să ia în considerare folosirea unor alte fructe, transmite CNBC, conform News.ro, citat de economedia.ro.

Preţurile acestui produs de bază au crescut rapid în ultimii ani, parţial cauzate de scăderea producţiei din Florida – principalul producător de suc de portocale din SUA – şi de vremea extremă în principalele zone producătoare de portocale din Brazilia.

Această ţară este cel mai mare producător şi exportator de suc de portocale din lume, ceea ce înseamnă că joacă un rol extrem de influent în modelarea industriei globale.

Contractul de referinţă pentru suc de portocale concentrat îngheţat, tranzacţionat la Intercontinental Exchange din New York, a atins 4,77 USD pe livră (453 grame). Acest preţ este aproape dublu faţă de preţul înregistrat acum un an.

Harry Campbell, un analist al datelor privind piaţa de mărfuri la grupul de cercetare Mintec, a declarat că creşterea preţurilor sucurilor de portocale i-a forţat pe producători şi blenderi să se adapteze situaţiei, luând în considerare sucuri de fructe alternative.

CITEȘTE ȘI: ACS Pro Timiș are juniori valoroși

”Mulţi dintre ei vor schimba cantităţile de suc pe care le pun în amestecurile lor pentru a reduce sucul de portocale şi pentru a creşte ponderea altor sucuri, cum ar fi sucul de pere, sucul de mere, sucul de struguri, astfel încât să fie mai puţin dependenţi de sucul de portocale”, a spus Campbell.

El a adăugat că ”se pare că această [situaţie] va fi pe termen lung”, menţionând că unii jucători de pe piaţa sucurilor de portocale au observat o scădere mare a cererii de la an la an.

”Până când se ajunge la acel punct în care consumatorii nu vor mai fi dispuşi să plătească preţul pentru sucul de portocale şi, deoarece ofertă este atât de scăzută, preţurile vor continua să crească”, a spus Campbell.

”Secetă, boală şi cerere”

Centrul de cercetare Fundecitrus a avertizat recent că căldura excesivă din Brazilia de anul trecut a însemnat că ţara din America de Sud era probabil pe cale să înregistreze una dintre cele mai proaste recolte de portocale din mai bine de trei decenii.

Într-un raport publicat pe 10 mai, organizaţia cultivatorilor de citrice a estimat că Brazilia va produce 232,4 milioane de cutii de portocale (fiecare cântărind aproximativ 40,8 kilograme) în sezonul 2024-2025. Aceasta reprezintă o scădere de 24% în comparaţie cu ciclul anterior.

Analiştii spun că Brazilia produce de obicei aproximativ 300 de milioane de cutii de portocale în fiecare ciclu, deşi schimbările climatice au redus dramatic producţia.

Schimbările climatice fac evenimentele meteorologice extreme mai frecvente şi mai intense.

Fundecitrus a spus că o serie de valuri de căldură intense în Brazilia au avut loc într-o fază critică de înflorire şi formare timpurie a fructelor, între septembrie şi noiembrie anul trecut, împiedicând substanţial producţia.

O boală a citricelor cunoscută sub denumirea de înverzire, o boală a copacilor fără un remediu cunoscut, care are ca rezultat fructe amare şi slăbite, a fost un alt factor negativ pentru cultivatorii de portocale.

Analiştii au avertizat că problema va face probabil ravagii în plantaţiile de portocali din întreaga lume pentru ceva vreme.

”Preţurile sucului de portocale cresc din cauza celor trei motive: secetă, boală [şi] cerere. Când majoritatea oamenilor se gândesc la producţia de suc de portocale, se gândesc la Florida şi California. De fapt, Brazilia este cel mai mare producător de portocale şi suc de portocale”, a declarat Dave Reiter, comerciant la Reiter Capital Investments LLC, pentru CNBC prin e-mail.

El a mai spus că majoritatea producţiei de suc de portocale din Brazilia are loc în Sao Paulo şi Minas Gerais. Aceste două zone s-au confruntat cu probleme meteorologice şi boli în ultimii ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *