Prețuri în agricultură, în Timiș. Floarea soarelui se vinde bine, porumbul nu prea

lan de floarea soarelui

În Timiş a început campania de recoltare a florii-soarelui, dar este încă devreme să vorbim despre o producţie medie la nivel de judeţ, deoarece există parcele – şi nu puţine – de pe care agricultorii abia scot în jur de 2.000 de kilograme la hectar, în timp ce alţii se aleg cu 3.500 sau chiar peste.

CITEȘTE ȘI: Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi aduse din Elveția în România. Vor fi organizate funeralii naționale

„Producţiile diferă mult de la o zonă la alta. Acolo unde au existat băltiri pe parcelele agricole – cum ar fi, de pildă, în zonele Sânnicolau Mare, Cenad, Jimbolia, Cenei, Uivar, Denta, Deta sau chiar şi la Checea – producţiile sunt semnificativ mai reduse”, susţine Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Cum se prezintă piaţa florii-soarelui acum, când recoltarea e în toi?

Preţurile cele mai vehiculate se învârt între un leu şi un leu şi zece bani, deşi există producători care au încheiat cu câteva luni în urmă contracte pentru 1,20 sau 1,25 de lei pe kilogram şi, ca atare, sunt destul de mulţumiţi la ora actuală. „Din păcate, tendinţa nu e de creştere a preţului, pe măsură ce înaintează recoltarea, iar floarea-soarelui e un produs pe care producătorii nu prea îl depozitează, ci îl vând destul de repede”, afirmă Oprea.

„Trebuie făcut ceva pentru ca piaţa porumbului să nu se prăbuşească”

Se apropie cu paşi repezi şi campania de recoltare a porumbului, cultură care în acest an a ocupat o suprafaţă totală mai mare ca niciodată în Timiş, fiind vorba despre circa 180.000 de hectare. E încă devreme pentru estimări privitoare la producţie, care probabil va fi una considerabilă, pentru că plantele arată bine, după o primăvară şi o vară cu suficiente precipitaţii. Marea problemă pentru fermieri o constituie preţul, aflat într-un picaj abrupt

. „Cei care au făcut contracte până cu circa o lună în urmă vor primi în jur de 55 de bani pe kilogram. În ultimele săptămâni, preţul a scăzut, însă, la circa 55 de bani pe kilogram. Din păcate, însă, în ultimele zile ofertele sunt de numai 48 sau cel mult 50 de bani pentru kilogramul de porumb. Totul va depinde, până la urmă, de cantitatea la hectar, dar trebuie tras de pe acum, totuşi, un semnal de alarmă. Degeabă suntem, în statisticile Ministerului Agriculturii, printre cei mai tari din Europa la producţia de porumb, dacă agricultorul se va alege, de fapt, cu foarte puţini bani. Trebuie făcut ceva pentru ca piaţa porumbului să nu se prăbuşească”, opinează Nicolae Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *