Presiuni cu miros urât pe primari

Fonduri PNRR pentru o comună timișeană

Dacă se va impune monopolul pe salubritate, unii timişeni nu vor avea bani să plătească serviciile tarifate pe persoană

Mai multe comune din judeţul Timiş au optat pentru un serviciu propriu de salubrizare, dar şi de canalizare. După ce unii primari au investit sume importante pentru crearea unor servicii în avantajul localnicilor, s-a stabilit, la un nivel administrativ superios, să se creeze un monopol pe judeţ.

Astfel, serviciul de salubrizare pe întreg judeţul ar urma să fie realizat de o singură companie, aceasta fiind stabilită printr-o licitaţie ce va fi organizată în acest an. Problema este că unii primari consideră că acest lucru ar fi în defavoarea localnicilor.

Serviciu propriu în Mănăştiur

viceprimar manastiurÎn Mănăştiur, administraţia locală a reuşit să îşi creeze propriile servicii de apă şi canalizare, dar şi de salubrizare. Autorităţile locale au obţinut toate avizele necesare îndeplinirii condiţiilor şi le-au oferit localnicilor preţuri minime. Apa, de exemplu, se plăteşte cu trei lei metrul cub, în acest preţ fiind inclusă şi canalizarea. Gunoiul se plăteşte cu 90 de lei pe an, pentru familii de la două persoane în sus. Preţurile sunt în concordanţă cu veniturile localnicilor, spune viceprimarul Ioan Rus (foto).

Gunoiul se transporta la Ghizela

O perioadă, gunoiul menajer din Mănăştiur a fost transportat la Ghizela, la un preţ de trei ori mai mic decât acum, când se transportă la Făget, o destinaţie mult mai aproape de Mănăştiur. „Se zice că se colectează selectiv şi de aceea costă mai mult. Nu se întâmplă însă acest lucru”, spune Ionel Curuţi, primarul comunei Mănăştiur. Cu toate acestea, preţurile la populaţie au rămas aceleaşi pentru că toată operaţiune se desfăşoară printr-un serviciu propriu.

Monopol pe judeţ

În această perioadă, primarii din Timiş care au serviciu propriu de salubritate în comună presaţi să renunţe la acesta pentru un operator unic. Unora însă nu le convine acest lucru, considerând că sunt în defavoarea localnicilor asemenea servicii.

„Dacă acceptăm această situaţie, gunoiul menajer se va plăti pe persoană. Închipuiţi-vă că într-o comună şi familii care se întreţin din ajutorul social. Ei bine, dacă gunoiul se va plăti pe persoană, aceste familii va trebui să strângă vreo două luni banii din ajutorul social doar ca să îşi plătească deşeurile. Măcar de s-ar găsi o soluţie să se plătească pe kilogram deşeurile. Eu mă gândesc la localnici, nu la proiectele lor”, spune primarul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *