Președintele României, Klaus Iohannis, alături de primul ministru, Ludovic Orban în vizită astăzi în Banat

klaus iohannis 3

Președintele României, Klaus Iohannis, alături de primul ministru, Ludovic Orban și ministrul industriilor, Virgil Popescu, efectuează astăzi, o vizită de lucru la stația de comprimare a gazelor naturale de la Jupa, aflată pe coridorul BRUA, în contextul finalizării lucrărilor la Faza I a gazoductului.

În jurul orei 12:00, delegația oficială va avea o întrevedere cu conducerea Companiei Transgaz și va vizita stația de comprimare de lîngă Caransebeș. Scopul stației de la Jupa este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensarii pierderilor de presiune care sînt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Stația este bidirecțională; ea poate comprima gaze atît din direcția Bibești către direcția Ungaria, cît și din direcția Ungaria către direcția Bibești.

Proiectul BRUA a constat în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Prin exploatarea acesteia, România speră să  devină furnizor de securitate regională.

Proiectul BRUA – Faza 1 a presupus construcţia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recaş în lungime de 479 km, dintre care 58,80 km în judetul Caraş-Severin, unde traversează unităţile administrativ-teritoriale Băuţar, Marga, Zăvoi, Oţelu Roşu, Glimboca, Obreja, Caransebeş, Constantin Daicoviciu şi Sacu.

De-a lungul traseului conductei sînt amplasate 38 robinete de secţionare, precum şi 18 staţii de protecţie catodică. Acest proiect beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Faciliy – CEF) de cca. 179,32 milioane euro şi trebuia să se finalizeze, conform acordului de finanţare, pînă la 31 decembrie 2019. Cu toate acestea, finalizarea Fazei I a întîrtziat un an!

În cadrul proiectului BRUA-Faza 1, investiţie de aproximativ 560 milioane de euro, s-au desfăşurat lucrări pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct are o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/ anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/ anual spre Ungaria.

Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

BRUA, faza 2, constă într-o conductă de 50 km, de la Recaș la Horia, pentru a se interconecta cu Ungaria. Termenul de finalizare este 2022, costurile fiind estimate la 68,8 milioane de euro. Scopul proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 4,4 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,5% din acţiunile Transgaz, iar restul sînt tranzacţionate pe bursă.

O analiză Reuters arată însă că, fără deblocarea proiectului de extragere a gazelor din Marea Neagră, gazoductul BRUA nu va avea ce să transporte.

 

radioresita


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Președintele României, Klaus Iohannis, alături de primul ministru, Ludovic Orban în vizită astăzi în Banat

  1. Conducerea de Stat si de Partid,adica „doi intrunul”(ToTEU) a efectuat o vizita interesata sau interesanta si deconectanta ,oare la invitatia lui Wellaton si perfectei ,la ‘ pomana porcului ‘ / ca doar traseul Carpa Sacu (mini) Jupa sau Nadragu’ constituie „perle din Banat”; daca se adauga si Recas ,Sandra ( Scwabenhaus) lucrurile devin i nteresante doar pentru constatarea ca acea conducta merge spre finalizare dar lipseste …gazul. Recas,constituie
    ‘Noada” problemei ,aici sunt Robinetele de DistriButie.Nu e voba de vin ci de Gaz . Prin Viile Recasului,sus pe Deal trec 2 magistrale de gaz rusesc una de prin anii ’50’ ,a doua,inaugurata 23 Aug.1975,adus prin Ucraina Subcarpatica-Maramures- Recas pentru IUGOSLAVIA; va fi o ramura si pentru Ungaria(REcas-Horia ) .Gazul se pare va fi in final ,tot rusesc. Din Bulgaria,traseul principal trece in Serbia,Croatia-Austria.

Lasă un răspuns