Președintele ne aude, ne vede și ne cunoaște problemele

Iohannis Timisoara

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice organizează, în aceste zile, cea de-a patra ediție a conferinței „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România – Diaspora și prietenii săi”.

Manifestarea se adresează, deopotrivă, cercetătorilor din țară și din diaspora, creând astfel un spațiu al dialogului și al colaborării între aceștia, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează. Conform organizatorilor, au venit la conferință circa 800 de specialiști din cele mai variate domenii, din 35 de țări, situate pe patru continente.

„Diaspora și prietenii săi” se desfășoară sub patronajul Președinției României, iar președintele Klaus Iohannis a fost prezent luni, în sala Operei Naționale, la deschiderea lucrărilor, fiind întâmpinat cu aplauze atât la intrare, cât și atunci când s-a îndreptat spre scenă pentru a-și ține discursul.

Simțindu-se vădit mai în largul său – de altfel, a și spus, de cum a intrat, că se simte la Timișoara ca acasă – președintele României a vorbit neașteptat de mult, după cum s-a autoironizat el însuși. Klaus Iohannis s-a referit la schimbarea de paradigmă pe care alegerea sa în fruntea țării a adus-o și a reamintit că scena politică este mai liniștită și că nu au mai existat conflicte între palate.

Spulberare de mituri

Iohannis a încercat să spulbere câteva mituri care s-au creat deja în perioada în care s-a aflat la Cotroceni. Primul mit este cel al lipsei sale de implicare, pe care el o numește „dorința de aplanare a conflictelor” și nu o „lipsă din arenă”.

„Vreau să îi asigur pe români că președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele” a fost prima afirmație primită cu aplauze de auditoriul de la Operă, a doua fiind: „Acesta sunt eu, vorbesc mai puțin, dar îmi pasă”.

Un alt mit pe care nu îl agreează președintele este cel că a călătorit prea mult: „Greșit. Peste tot unde am mers au fost relații de reînnodat, punți de legat”.

Ultimul de pe listă a fost mitul cu „guvernul meu”. Iohannis a explicat că a fost o soluție de criză, pe un termen de timp foarte clar limitat. „Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică”, a mai spus Iohannis. Ca o reacție la cei care văd posibilă o suspendare a sa din funcție, președintele a mai spus că nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că își va încheia mandatul mai devreme.

Revenind la tema conferinței, mai spre finalul discursului, președintele statului a vorbit și despre proiectul său intitulat „România educată”, aflat, deocamdată, în prima etapă, cea de dezbatere publică. Klaus Iohannis a fost aplaudat îndelung la sfârșitul discursului de către cei prezenți la deschiderea conferinței.

Afară, în schimb, deși discursurile puteau fi auzite la stațiile montate în Piața Operei, nu s-a înghesuit nici un fel de mulțime să-l asculte sau să-l vadă pe președinte. Din cauza vremii nefavorabile, desigur.

Foto: Adrian Pîclişan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Președintele ne aude, ne vede și ne cunoaște problemele

  1. Doamna Daniela Damian, unde, sau mai degrabă când a vorbit președintele invitat despre educație? sau despre conferința de față? Care a fost punctul lui de vedere asupra educației? Tot ce a făcut a fost să facă politică și să se disculpe. ”Ce legătură are coada vacii cu ștampila poștei?”
    Nici măcar să citească de pe foaie nu a fost capabil.
    Vă rog să nu mai scrieți astfel de știri și să duceți în eroare cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *