Premiul Nobel pentru Literatură, amânat din cauza unui scandal sexual şi financiar

nobel prize

Acordarea premiului Nobel pentru Literatură a fost amânată din cauza scandalului sexual și financiar care planează asupra Academiei suedeze, instituția culturală responsabilă pentru acordarea prestigioaselor premii, anunță CNN. Este pentru prima oară, după câteva decenii, când se ia această decizie.

Anunțul a fost făcut în vineri dimineață, după ce joi seară s-au întâlnit zece membri activi ai Academiei pentru a lua o decizie.

Ultima dată când s-a amânat acordarea acestui premiu a fost în 1943, în Al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, criza se centrează pe Jean-Claude Arnault, o figură importantă a lumii culturale din Suedia, soțul Katarinei Frostenson, unul din membrii Academiei.

Academia suedeză a fost criticată pentru modul în care a gestionat o anchetă internă privind comportamentul sexual nepotrivit al soțului uneia dintre membrele secției de literatură a forului.

În noiembrie 2017, publicaţia Dagens Nyheter a scris că mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului. Publicația suedeză a prezentat şi mărturiile a 18 femei care spun că au fost abuzate sexual sau violate de respectivul bărbat.

Academia Nobel a rupt între timp legăturile cu acest bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care este cunoscut publicului, fiind celebru în cercurile culturale, scria AFP recent. Abuzurile sexuale au avut loc în perioada 1996 – 2017, potrivit Dagens Nyheter.

Între timp, numele bărbatului a fost făcut public, acesta fiind fotograful francez Jean-Claude Arnault, soțul dramaturgului Katarina Frostenson, membră a Academiei suedeze. Arnault conduce un club cultural în Stockholm, care beneficia de finanțare din partea secției de literatură a Academiei Nobel.

Citeşte mai multe pe cotidianul.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns