Premierul Cîţu îl taxează pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz: „Să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului” / Video

Promisiunea primarului Fritz: În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire

Premierul Cîţu afirmă că Primăria Timişoara a transmis foarte târziu cererea de finanţare pentru achiziţionarea de certificate verzi pentru Colterm, furnizorul de termoficare din municipiu. Cîţu afirmă că trebuie văzut pe ce a cheltuit banii Primăria Timişoara în prima parte a anului în loc să cumpere certificate verzi, în condiţiile în care sunt multe municipalităţi care nu au nevoie de ajutor de la Guvern pentru aceste achiziţii, conform stiripesurse.ro.

„Primăria Timişoara este una dintre cele mai bine finanţate din România. (…) Problema e că acea cerere a venit prea târziu şi m-aş întreba de ce. Aceste certificate verzi se cumpără din timp. Cererea a venit în momentul în care se emitea acea amendă. Poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului, de ce nu s-au plătit certificatele verzi. Mai sunt şi alte municipalităţi care şi-au plătit certificatele verzi din propriii bani, cum ar fi Constanţa. Există ordonanţa care permite autorităţilor locale să se împrumute pentru a cumpăra certificatele verzi”, a afirmat premierul Cîţu.

Colterm a primit încă din 14 mai o decizie de impunere pentru suma de 106.863.467 lei, echivalentul a 21,6 milioane de euro, de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru nu a avut „numărul de certificate aferente emisiilor de CO2 generate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 și nerestituite în anul 2020”. Este vorba despre un total de 201.463 certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Societatea de termoficare a Timișoarei trebuie să plătească amenda până în 20 iunie și trebuie să și cumpere certificatele EUA aferente anului 2020. Primarul Dominic Fritz a explicat de mai multe ori că bugetul Timișoarei nu poate „să întrețină” Colterm.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns