
Premieră la Spitalul Clinic Militar de Urgență,,Dr.Victor Popescu” Timișoara.
Premieră la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr.Victor Popescu” Timișoara: prima reconstrucție bilaterală a ligamentului încrucișat anterior realizată cu alogrefă de la donator decedat.
În cadrul programului de transplant tisular derulat de Secția Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Victor Popescu” Timișoara, o echipă operatorie formată din prof. dr. Fabian Tatu, dr. Călin Ungurean, dr. Cristian Radu, dr. Ma’bed Yazan și as. instr. Ramona Lupescu, susținută anestezic de dr. Anca Paraschivoiu, a efectuat, utilizând alogrefa, o reconstrucție de revizie a ligamentului încrucișat anterior, bilaterală, într-o singură ședință operatorie.
„Reconstrucții simultane primare bilaterale de L.I.A. dar utilizând țesut recoltat de la același pacient s-au mai practicat în trecut în clinica noastră.
Pacientul a suferit în timp traumatisme succesive în care s-au rupt ligamentele menționate, ligamente care fuseseră reconstruite încă o dată cu mulți ani în urmă.
S-a folosit o singură piesă tisulară obținută de la donator decedat, respectiv un tendon patelar, care a asigurat materialul necesar reconstrucției ambelor ligamente, grefon obținut în baza colaborării excelente, mediate de as. Cristina Prodan – responsabilă cu gestionarea datelor din Registrul Național de Transplant, cu Banca de Țesuturi a Spitalului Colentina din București, condusă de dl. dr. Andrei Nica.
Intervenția se înscrie în trendul actual al chirurgiei osteo-articulare, în care se încearcă rezolvarea concomitentă a leziunilor coexistente ale aparatului locomotor (artroplastii simultane bilaterale, reconstrucții multiligamentare, reconstrucții multiple articulare – menisc, ligament, cartilaj, osteotomii etc.).
Această atitudine prezintă, în primul rând, un avantaj pentru pacient, care suferă o singură dată angoasa unei intervenții chirurgicale, dar beneficiază de un timp mai redus de recuperare funcțională și de scurtarea procesului chirurgical și de spitalizare comparativ cu una sau mai multe intervenții succesive.
Totodată, această procedură contribuie și la scăderea costurilor spitalicești prin diminuarea cheltuielilor legate de logistică, medicație, timp operator, îngrijiri, personal etc.
În contrapartidă, abordarea terapeutică menționată necesită o echipă operatorie cu experiență, bine antrenată și organizată, dublată de un suport logistic adecvat, de susținerea echipei de anestezie și terapie intensivă și, nu în ultimul rând, în acest caz, o colaborare bună cu banca de țesuturi.
Există premisele unei evoluții postoperatorii fără complicații și a unei recuperări funcționale rapide”, au declarat reprezentanții Spitalul Clinic Militar de Urgență,,Dr. Victor Popescu” Timișoara.
Felicitari!
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏