Premieră în Timiș! Instituțiile publice dintr-o comună vor fi încălzite cu apă geotermală, extrasă de la o adâncime de 1.400 de metri

Premieră în Timiș! Instituțiile publice dintr-o comună vor fi încălzite cu apă geotermală, extrasă de la o adâncime de 1.400 de metri

Instituțiile publice dintr-o comună timișeană vor fi încălzite cu apă geotermală, grație unui proiect european în premieră județeană. Acest lucru se va întâmpla la Șandra, unde s-a semnat, luni, contractul privind realizarea unui sistem de producere și distribuție a energiei termice utilizând energia geotermală.

Proiectul este în valoare de 21,41 milioane de lei, cea mai mare parte, respectiv 18,2 milioane lei, fiind asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Într-o primă etapă, vor fi încălzite cu apă geotermală instituțiile publice din comună, urmând că în viitor să se ajungă la încălzirea locuințelor.

În perspectivă, se va trece la încălzirea locuințelor, dar vor exista și alte întrebuințări ale apei geotermale, considerată o resursă de mare viitor. Astfel, lângă foraje se va realiza un ștrand (exista intenția de a face din Șandra o stațiune), dar se are în vedere ca apele geotermale să asigure și energie electrică, ceea ce ar genera o reducere a costurilor și facturi mai mici.

Totodată, se poate crea un parc industrial (mai ales că la Șandra s-a aprobat un PUG care mărește suprafața intravilană cu 22 de hectare, ceea ce poate fi de mare interes pentru potențialii investitori) și se poate folosi această resursă naturală inclusiv în agricultură. În cadrul proiectului de la Șandra, apa este extrasă de la o adâncime de la 1.400 de metri și va exista o rețea care va traversa întreaga comună.

”Ne bucurăm că am ajuns să semnăm acest contract foarte important, mai ales că nu a fost deloc ușor. Drumul parcurs a însemnat mult efort, au fost proceduri anevoioase, deplasări la București, dar în final iată că totul a meritat. Era păcat să stăm pe o imensă bogăție naturală pe care să nu o valorificăm, să o transformăm în energie termică. Acum, se deschid noi orizonturi de dezvoltare pentru comuna noastră, nu numai din punct de vedere economic, dar și din perspectivă turistică și socială”, a declarat Luchian Savu, primarul comunei Șandra.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns