Poveşti bănăţene. La Igriş, persoana decedată era ”înfierată”, iar la Banloc nu creştea iarba… Cum s-a mutat Secaşul în Ghiroda

Igris 1

Chiar dacă, în timp, multe dintre obiceiurile unor localnici timișeni s-au pierdut, povestea acestora a rămas încă vie în mintea sătenilor. La Igriș (comuna Sânpetru Mare), de exemplu, exista un obicei care acum poate părea rupt dintr-un film de groază.

La priveghi, persoana decedată era ”înfierată”, adică era înțepată în ureche cu un ac înroșit în foc. Acest lucru se întâmpla pentru ca sătenii să fie siguri că oamenii nu sunt îngropați de vii din greșeală. Nu se știe dacă astăzi mai folosește cineva această metodă de verificare.

De ce nu creștea iarba în Banloc…

La mare depărtare de Igriș, la Banloc, o acumulare de energie care provine de la plăcile tectonice duce la crearea unui sunet ciudat care, se spune, se mai aude din când în când. Localnicii l-au numit ”râtul boului” și este cunoscut doar la Banloc.

Tot în această comună, gospodinele aveau un obicei care a dus la… stârpirea ierbii de pe străzi: măturau mizeria din preajma gospodăriilor mai abitir decât o mașinărie de curățat stradală, astfel încât nici un fir de iarbă nu mai creștea prin zonă. Obiceiul a fost uitat în timp…

De la Secaș, la Ghiroda

Ceea ce însă nu uită localnicii care au mai rămas în Secaș este că un consătean de-al lor a reușit să mute comuna în… Ghiroda. O spune secretarul primăriei, Eugen Ionescu, care știe povestea localnicului care a avut în proprietate o stradă întreagă din Ghiroda.

Atunci când a putut, el a vândut consătenilor săi teren, astfel încât comuna de la periferia Timișoarei s-a umplut de locuitori din Secaș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Poveşti bănăţene. La Igriş, persoana decedată era ”înfierată”, iar la Banloc nu creştea iarba… Cum s-a mutat Secaşul în Ghiroda

  1. Oameni buni, nu puteti sti absolut totul, nimeni nu poate, asa ca de ce sa nu fie adevarat ce scrie in articol?Referitor la obiceiul din Igris este adevarat,asa se facea pe vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *