Povestea unui oraș care a trăit o singură vară

Povestea unui oraș care a trăit o singură vară

Povestea unui oraș care a trăit o singură vară. Seria de suvenire istorice cu care ne delectează periodic reprezentanții Muzeului Național al Banatului continuă cu o interesantă relatare despre orașul care a apărut cu mai bine de un secol în urmă în chiar inima Timișoarei.

”În 1891, un oraș de o magnitudine inegalabilă a apărut în mijlocul urbei de pe Bega. Un oraș dedicat Expoziției Industriale și Agricole din Banat – un vis îndrăzneț, care a prins viață abia după 12 ani de planificare.

Amplasat pe malul Begăi, pe terenul cunoscut astăzi sub numele de Parcul Rozelor și Parcul Copiilor, acest oraș efemer a avut în centrul său un pavilion industrial impozant, înconjurat de diverse construcții expoziționale. S-au remarcat pavilioanele Căilor Ferate de Stat, comitatului Torontal, precum și altele reprezentând diverse orașe și târguri din regiune.

La expoziție au participat peste 3.000 de expozanți, reprezentanți ai industriei de seamă din Timișoara și sudul Ungariei, creând o imagine fidelă a puterii industriale a regiunii. În acest oraș unic, timp de patru luni, s-au ținut diverse evenimente, expoziții și demonstrații, atrăgând personalități marcante, miniștri, industriași și comercianți din toată Europa.

Succesul proiectului a fost atât de mare, încât numărul tramvaielor a trebuit să fie suplimentat pentru a putea face față publicului interesat. Printre cei care au vizitat expoziția s-a numărat chiar și Împăratul Austriei și Regele Ungariei, Franz Josef I, însoțit de prințul moștenitor.

Însă, la fel cum soarele apune la finalul fiecărei zile, așa s-a întâmplat și cu acest oraș efemer. La finalul verii, el a dispărut, lăsând în urma sa doar amintiri și o moștenire culturală și istorică de neprețuit. Azi, privind înapoi, putem doar să visăm la splendoarea acelui oraș și să mulțumim pentru amintirile pe care le-a lăsat în inimile și mințile celor care au avut norocul să îl vadă”, subliniaz[ cei de la MNaB, ilustrând povestea cu imagini de epocă din arhiva instituţiei şi din revista ”Ország-világ”.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Dezvoltării de undă verde pentru noul stadion și pentru sala polivalentă de la Timișoara

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *