Fermierii care produc legume în sere și solarii mai au la dispoziție o lună pentru a solicita subvenţii care se pot cifra la 4.000 de euro. Executivul a aprobat o hotărâre prin care au fost aduse simplificări programelor de sprijin în sectorul vegetal, una dintre măsuri fiind prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru ajutor de minimis pentru legume în spații protejate.
Inițial, data-limită era 1 martie, dar legumicultorii primesc un răgaz pentru a depune cererile până în 1 aprilie. De asemenea, se simplifică procedura prin faptul că s-a exclus certificatul de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru aplicarea la schemele de ajutor de minimis.
Pentru producţia de roșii robținută în spații protejate și valorificată fie în perioada 1 martie – 10 iunie, fie în ciclul al doilea, între 15 octombrie și 9 decembrie, legumicultorul e sprijinit cu echivalentul a 4.000 de euro. Pentru a o obține, producţia minimă trebuie să fie de cel puțin 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi în sere sau solarii. Programul beneficiază de o alocare bugetară de 225 de milioane de lei.
Totodată, pentru legumele cultivate în ciclul a doilea de producţie, adică ardei gras, capia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea susținerii financiare este de 1.000 de euro. Ajutorul de minimis se acordă, în acest caz, pentru legumele valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie.
Minimul necesar pentru 1.000 de metri pătraţi este de 4.000 de kilograme de castraveţi, 2.000 kg de ardei gras sau capia, 1.500 kg de fasole păstăi, 1.000 kg de spanac, 10.000 de plante de salată şi 100.000 de bulbi de ceapă verde.
O altă subvenție de la bugetul de stat se acordă pentru producția de usturoi, în acest caz fiind vizate inclusiv culturile în câmp deschis. Subvenția respectivă se ridică la 3.000 de euro pe hectar și se va acorda pentru producţiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Condiția este ca producţia minimă să fie de trei kilograme de usturoi pe zece metri pătraţi.
CITEŞTE ŞI: Capitala industriei ospitalității se mută într-un oraș din Timiș
Toate formele de sprijin mai sus-amintite au ca țintă economică sporirea consumului de produse agricole românești în perioadele în care comercianții apelează la importuri pentru a acoperi cererea de pe piața internă.
Legumicultorii interesați pot obține detalii cu privire la obținerea ajutoarelor de minimis contactând Direcția pentru Agricultură a Județului Timiș, nr. tel. 0256.22.09.44, e-mail [email protected] și [email protected].