Populism: Primarul Timișoarei o premiază pe președinta Republicii Moldova cu 30.000 de euro

Populism: Primarul Timișoarei o premiază pe președinta Republicii Moldova cu 30.000 de euro

Populism: Primarul Timișoarei o premiază pe președinta Republicii Moldova cu 30.000 de euro.

În ciuda problemelor financiare și a câtorva societăți ale Primăriei Timișoara aflate în insolvență sau colaps financiar, primarul Dominic Fritz a găsit de cuviință să o cadorisească cu un premiu de 30 de mii de euro pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

O alegere în trend, dar fără argumente clare

Alegerea este una cel puțin ciudată, existând destule personalități locale care au promovat în ultimele decenii valorile europene, dar mai mult, există nenumărați timișoreni care au promovat cultura și valorile europene intens în anul 2023, când Timișoara a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Lista e lungă și ar fi și mai extinsă dacă am adăuga personalități din alte orașe românești sau chiar români din diaspora.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro. Ea se va afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024, pentru a primi această distincție a Municipiului Timișoara. Distincție dată de oraș, dar…financiar este susținută prin contribuțiile private ale unor companii timișorene.

Premiul s-a atribuit într-un proces cu mai multe etape, de către un juriu format din personalități de vârf ale corpul profesional românesc în diverse domenii.

Conform celor din Primăria Timișoara, membrii juriului apreciază la Maia Sandu claritatea viziunii europene și determinarea cu care o urmărește.

În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat că: „Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, subliniind faptul că ”de fiecare dată, a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”.

Săptămâna trecută, Consiliul European a votat în unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat anul acesta de către Municipiul Timișoara, printr-o unanimă Hotărâre de Consiliul Local. Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Dotarea premiului cu 30.000 Euro este susținută din contribuții unor companii timișorene.

„În vremurile de criză pe care le traversăm, Timișoara este pregătită să își asume o voce clară în apărarea și promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt și valorile Timișoarei: libertate, democrație, diversitate, toleranță. Sunt valori pe care Timișoara le-a câștigat cu curaj și sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescență în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timișoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timișoarei, încărcat de curaj și libertate”, a spus primarul Dominic Fritz. Primarul nu clarifică însă motivele pentru care acest premiu merge către președintele unei țări vecine, care are legături cu Occidentul, dar care este încă foarte dependentă de relațiile cu Rusia și de resursele rusești.

Echilibrul fragil al Moldovei între Rusia și Occident

Mai mult, la alegerile din noiembrie 2023, din Moldova, Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate nu au reușit o victorie clară, fiind nevoie de alianțe ulterioare, pe care inițial Maia Sandu le-a respins. După cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate de primar, 291, dar fără a câştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate. Independenţii au obţinut victorii în 116 localităţi, iar Partidului Social Democrat European au obținut conducerea a 103 primării.

“Mai există o formațiune politică care a reușit rezultate neașteptate la aceste alegeri locale generale – Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi. Acest partid a reușit să cucerească primării importante în nordul Republicii Moldova, ceea ce îl face prezent în viitoarele ecuații de putere care se vor prefigura între Prut și Nistru.

Factorii interni ai procesului de identificare al polilor de coagulare ai opoziției moldovenești sunt clari: PSDE, MAN, Partidul Nostru și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, formațiuni politice pro-europene de orientare social democrată și Partidul Socialiștilor, formațiune politică statalistă de stânga, pe locul doi la alegerile locale, pe altă parte.

Pe de altă parte, partidul puterii, Partidul Acţiune şi Solidaritate, nici după turul al doilea nu a reușit să câştige un mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale”, nota, pe 20 noiembrie 2023, analistul politic Victor Nichituș.

Parcursul profesional al premiantei

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei. În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău. Apoi, din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Așadar, care sunt veniturile Maiei Sandu?

Potrivit ultimei declarații de avere, șefa statului moldovean a obținut, în 2022, un salariu de 258.709 lei moldovenești de la Președinție.

Totodată, Maia Sandu a obținut o diurnă pentru deplasările peste hotare, în sumă de 62.908 lei moldovenești.

De asemenea, președinta are un cont la o bancă din Chișinău unde sunt depozitați 13.108 lei moldovenești și un depozit bancar la Bank-Fund Staff Federal Credit Union din Washington DC, SUA, unde deține 600 de dolari.

Maia Sandu are în proprietate un apartament de 74,5 metri pătrați în valoare de 440.114 de lei moldovenești, care a fost procurat în 2003. În 2012, șefa statului a procurat un automobil Toyota RAV4 (anul de producție 2007) în valoare de 170 de mii de lei moldovenești.

 

 

 

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *