PNL şi UNPR vor demara procedura de revocare a lui Tăriceanu din fruntea Senatului

tariceanu

PNL iniţiază un demers cu UNPR pentru a-l schimba pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că liderul de grup a fost mandatat să strângă semnăturile necesare.

„Este un demers de bun simţ pe care PNL îl demarează încă de această săptămână. Trebuie strâns un anumit număr de semnături”, a declarat copreşedintele PNL, afirmând că Tăriceanu „nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească un preşedinte al Senatului”.

Gorghiu a precizat cã „cei care au expus în spaţiul public dorinţa de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR”. „Am mai discutat informal cu unii, alţii din acest partid care şi-a schimbat conducerea şi pare a încerca o nouă cale cel puţin la capitolul imagine”, a mai afirmat copreşedintele PNL.

„Este un demers pe care noi nu l-a ascuns niciodată, dat fiind faptul că preşedintele Senatului nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care un preşedinte al Senatului ar trebui să le îndeplinească, că este un om care nu ştie decât să vină public cu mesaje antipopuliste, antijustiţie şi cu jigniri la adresa competitorilor politici, credem că este singură vaniantă decentă pentru instituţia Parlamentului dacă tot dorim recredibilizare, chimbarea imaginii. Este o variantă corectă de schimbare a actualului preşedinte al Senatului. Vom vedea câte semnături vom reuşi să strângem. (…) Liderul de grup a fost deja mandatat să strângă semnăturile necesare”, a declarat copreşedintele PNL, solicitată să detalieze demersul de înlăturare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, cu sprijinul UNPR.

Gorghiu a mai spus că discuţiile cu UNPR la nivel de lideri de grup, în Senat, „sunt foarte bune la acest moment”, deşi nu se pune problema unor negocieri politice mai ample, câtă vreme UNPR nu face o „declaraţie de independenţă” faţă de PSD.

În ceea ce priveşte o eventuală propunere pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Gorghiu nu a avansat niciun nume. „Cred că este important şi cine va fi viitorul preşedinte al Senatului, dar mult mai important este să dai jos o persoană toxică, din această funcţie”, a răspuns ea jurnaliştilor.

Sâmbătă, noul preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că în Senat s-a format o masă critică, care ar putea duce la schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte, însă preciza că acest demers ar putea fi iniţiat de PSD sau de UNPR. „‘E foarte posibil să fie un demers al PSD în această debarcare sau un demers al UNPR în această debarcare, nu este neapărat obligatoriu să vină cei din PNL. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate”, a răspuns Steriu, întrebat fiind despre poziţiile liderilor UNPR care au cerut debarcarea lui Tăriceanu.

Potrivit articolului 30 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: a) încalcă prevederile Constituţiei; b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Aceasta se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor regulamentare şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *