Ploșnița prădătoare și bondarii lucrează pentru bolnavi, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități din Timiș

gradina rosii

Insectele sunt folosite într-o seră inteligentă în care sunt cultivate produse bio pentru spitalul, grădinița, căminul de bătrâni și centrul de zi din Jimbolia

Aproape 300 de kilograme de roșii, circa 125 de kilograme de castraveți și peste 60 de kilograme de ardei, toate bio, sunt livrate, de două ori pe săptămână, la Jimbolia, bolnavilor de la spital, copiilor de la grădiniță, vârstnicilor de la căminul de profil și persoanelor cu dizabilități de la centrul de zi. Bogata recoltă provine dintr-un spațiu relativ mic, 1.800 de metri pătrați ai fostei grădini a Spitalului „Dr. Karl Diel” din localitate.

Acest lucru a fost posibil cu bani europeni, prima producție fiind realizată în anul 2012. „Este un sistem ecologic, de protecție biologică în cultura plantelor.

Combaterea dăunătorilor se face cu diverși prădători. De exemplu, ploșnița prădătoare atacă musculița albă de seră, păduchii și larvele de molie minieră.

Fertilizarea este de tip fertiirigare și se face cu îngrășământ mineral și acid pentru scăderea pH-ului în sol. De asemenea, aplicăm și îngrășământ foliar cu substanță de origine organică.

Polenizarea se face cu bondari. Soiurile sunt profesio nale, cu rezistență la boli și viroze, fiind destinate culturii superintensive. Este o seră din categoria celor inteligente, dirijarea făcându-se automat prin calculator: aerisire, încălzire, fertilizare, irigare, umbrire”, ne-a declarat tehnicianul Cristian Vancsik Gruescu.

Încălzirea serei se face cu apă geotermală. În perioada de iarnă sunt cultivate ridichile, spanacul, mărarul, pătrunjelul și salata verde. În acest sezon, cresc roșii, ardei și castraveți.

„Suntem foarte mulțumiți de recoltă, atât cantitativ, cât și calitativ. Spațiul e mic, dar avem cultură superintensivă.

Anul trecut, am adunat 7.310 kilograme de roșii, 2.486 kilograme de ardei și 2.116 kilograme de castraveți. La roșii și ardei recoltăm de la sfârșitul lui mai, până la finele lunii octombrie. La castraveți, perioada de recoltare se întinde pe trei luni. Și anul acesta avem produse deosebite.

O roșie are în medie 300-350 de grame”, a completat Cristian Vancsik Gruescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ploșnița prădătoare și bondarii lucrează pentru bolnavi, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități din Timiș

  1. Cand se inaugureaza autostrazi,voi va ocupati de plosnite.Vai de capul vostru,Renasterea banateana!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *