Plasa de protecție, obligatorie pe clădirile istorice nereabilitate

plasa cladire

Încercările municipalității timișorene de a-i determina pe proprietarii de clădiri istorice care se află în diverse stadii de degradare să le repare nu dau roadele scontate.

Cu toate că la unele imobile au fost efectuate lucrări de refacere a fațadelor și acoperișurilor, iar acestea și-au recăpătat farmecul inițial, în zona ultracentrală se mai semnalează numeroase probleme.

CITEȘTE ȘI: Un primar din Timiș, în duet cu Dan Bittman

S-a ajuns până acolo încât trecătorilor le este pusă în primejdie integritatea fizică și chiar viața din cauza pericolului reprezentat de bucățile de tencuială care pot oricând să cadă peste ei.

Pârghiile primăriei, limitate

Primăria Timișoara nu are prea multe soluții pentru a-i determina pe oameni să-și repare casele. Tot ce pot face este să-i amendeze pe proprietarii neglijenți sau, mai nou, să-i supraimpoziteze, crescându-le dările de până la șase ori, în funcție de gradul de degradare al fiecărei clădiri.

„La ora actuală avem 360 de asociații de proprietari vizate, dar, repet, noi nu dorim ca prin aceste măsuri să creștem veniturile primăriei, ci să avem un oraș cu clădiri renovate. Singura noastră pârghie o constituie supraimpozitarea. Noi vrem să se cheltuiască banii pentru reabilitare, nu să intre în casieria noastră. Noi, ca municipalitate, punem presiune pe proprietari cu amenzi și supraimpozitare, iar acum aș face, din nou, un apel și la conștiința lor”, a declarat, ieri, primarul Nicolae Robu.

Măcar plasă de protecție…

Pentru ședința de luna viitoare a Consiliului Local Timișoara, Nicolae Robu are intenția de a propune un nou proiect de hotărâre legat de imobilele istorice:

„Toți proprietarii clădirilor care arată rău să fie obligați să-și pună plasă de protecție pe ele, pentru siguranța trecătorilor și pentru un aspect mai acceptabil. Plasa trebuie să aibă desenată pe ea viitoarea fațadă.

CITEȘTE ȘI: ”Am BMW, fă!”

Trebuie să impunem niște măsuri de siguranță, pentru că e inadmisibil să treci prin Piața Victoriei, pe străzile Mărășești sau Vasile Alecsandri și să vezi panglici întinse pentru avertizarea trecătorilor. Pot să și moară oameni, nu doar să fie răniți!

Această plasă de protecție nu va constitui o scutire de supraimpozitare, cum nu este nici prezența schelelor pe clădiri, așa cum au procedat cei de la intersecția străzilor Mercy cu Savoya, care ne-au păcălit și le țin de vreo trei ani acolo. Își bat joc de oraș, e o clădire cu fațadă imensă acolo, întinsă pe cele două străzi și unde, de fapt, nu s-a lucrat nimic”.

Nimeni nu vrea bani de la primărie

Municipalitatea timișoreană derulează din anul 2013 un program prin care îi poate sprijini financiar pe proprietarii de clădiri istorice degradate. „Am creat cadrul legal pentru a le veni în ajutor celor cu asemenea clădiri.

CITEȘTE ȘI: Aqua-parcul din Sânnicolau Mare face valuri

Primăria pune toți banii și recuperează doar 50 la sută, în zece ani, iar restul e gratis. În aceste condiții, din 2013 și până acum nici o asociație nu a venit să facă uz de această ofertă din partea primăriei.

În general, proprietarii unor astfel de clădiri istorice ultarcentrale sunt oameni cu bani. De exemplu, în clădirea unde are PNL Timiș sediul la parter, șapte apartamente aparțin unor italieni, nu știu dacă sunt persoane fizice sau juridice”, a mai spus Robu.

Primăria nu poate interveni pentru a repara clădirile decât în situații de forță majoră, dacă acestea ar reprezenta pericol de prăbușire, de exemplu. Nicolae Robu consideră că problema este foarte delicată și ar fi necesară o legislație mult mai aspră împotriva celor care nu-și întrețin clădirile.

Însă chiar și amenzile și creșterile de impozite sunt contestate de proprietari, pentru că, uneori, s-au făcut la primărie câteva greșeli de procedură.

Din păcate, primăria pare să aibă ochi mai mult pentru zona ultracentrală, în timp ce patrimoniul arhitectural al Timișoarei se întinde în mai multe cartiere – Fabric, Iosefin, Elisabetin – unde neglijența, prostul-gust și chiar ilegalitățile fac ravagii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Plasa de protecție, obligatorie pe clădirile istorice nereabilitate

  1. De ce plasa nu devine obligatorie pe toate fetele tuturor cladirilor ce prezinta pericol pentru circulatia pietonala sau auto la sol?
    Acoperirea trebuie facuta de catre proprietari. Controalele sa fie la cate 3-4 zile si amenzile calculate in asa fel, incat 3 amenzi sa reprezinte costurile pentru 1000 m2 plasa plus montajul. Daca dupa 5 amenzi aplicate (platite sau nu) nu s-a montat plasa, intreaga cladire, indiferent de modul de folosinta, va fi trecuta in proprietatea orasului. Acesta va efectua reparatiile necesare (nu plase), timp in care utilizatorii cladirii (locuitori sau altii) vor plati chirie orasului (la pretul pietii). Dipa terminarea reparatiilor, cladirile respectiv componentele lor, vor fi vandute la licitatie cu pornire de la pretul pietii. Ce nu se vinde ramane in proprietatea orasului si va fi folosit pentru utilitati sociale, cum ar fi locuinte, ateliere etc.
    Ce parere aveti?

  2. ce spuneti sa va inspirati de la primaria Oradea, oare cum au facut sa arate orasul lor atat de curat, cladirile din centru reamenajate, nu acoperite cu plasa care ascunde frumusetea unor cladiri care au nevoie acuta de reparatii capitale. Solutiile sunt la voi, la primarie, nu o sa ne batem noi capul sa va dam solutii, caci oricum faceti cum va taie capul, la fel cum faceti cu parcurile, drumurile(vezi accidentul cu biciclistul), parcarile, spatiile verzi,etc.
    Dorim ca primaria sa se implice mai mult in cosmetizarea si curatarea orasului de gunoaie, de organizarea impecabila a transportului in comun-alaturi de noua infiintata societate, de cumpararea de tramvaie noi, curate, fiabile, de siguranta si linistea cetateanului, nu doar in centru ci in tot orasul, de reamenajarea podurilor din cladirile ce apartin primariei sau ale statului RO, in spatii pt locuinte sociale, atat de necesare pt cetateni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *