Planul taberei Ponta-Grindeanu şi cum l-ar putea “executa” Tăriceanu pe Dragnea

ponta grindeanu

Fostul lider al PSD Victor Ponta a anunţat că din septembrie intenţionează să activeze într-o nouă formaţiune politică, deşi nu a primit încă decizia oficială de excludere din partid. Este adevărat, Liviu Dragnea afirmase că toţi membrii PSD care i se vor alătura lui Sorin Grindeanu vor fi excluşi, însă un asemenea document, din câte știm noi, nu a fost emis.

Oricum, Victor Ponta nu se mai consideră parlamentar PSD, cel puţin atâta vreme cât la conducerea partidului se află Liviu Dragnea. Dar şi în acest caz nu este, deocamdată, nimic oficial, întrucât este necesară o declaraţie la tribuna Camerei Deputaţilor prin care Victor Ponta să renunţe la calitatea de deputat PSD, intrând în rândurile independenţilor.

Întrebarea este cât de periculos poate fi Victor Ponta eliminat din PSD şi cât de puternică va fi influenţa sa în tentativa, de acum evidentă, de a-l înlătura pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului. Este greu de crezut că va aştepta trei ani până la viitoarele alegeri parlamentare sau că se va rezuma la câteva postări pe blogul său.

Părerea mea este că se va strădui să coaguleze un PSD paralel, mizând pe jocul dublu al unor senatori şi deputaţi, astfel încât multe dintre iniţiativele guvernamentale să fie abandonate, iar Liviu Dragnea să nu mai dispună de atribuţiile liderului maxim.

Victor Ponta cunoaşte foarte bine cum funcţionează guvernul, ştie că un prim-ministru este mai important decât şeful partidului şi că o nouă demitere a guvernului ar echivala cu prăbuşirea în derizoriu. Fără îndoială, Mihai Tudose lasă impresia că este omul de paie al lui Liviu Dragnea, însă şi Victor Ponta îi ştie slăbiciunile de pe vremea când era ministru în cabinetul său.

Şi atunci de ce l-a ales Liviu Dragnea pe Mihai Tudose în fruntea guvernului? Răspunsul este simplu: n-a avut alternativă. Florin Georgescu, al doilea şef din BNR, a respins din start oferta, Carmen Dan este o persoană cu disponibilităţi limitate, iar Mihai Fifor nu avea pregătirea necesară, fiind propulsat la Ministerul Economiei tocmai pentru a câştiga experienţă.

În acelaşi timp, Victor Ponta nu se poate baza pe o eventuală colaborare cu PNL, singurul partid din opoziţie ce speră să ajungă la guvernare, lucru imposibil fără o alianţă scrisă şi parafată cu USR, în cadrul unui program comun. Or o asemenea alianţă nu se prefigurează. Dimpotrivă.

Singura variantă cât de cât fezabilă pentru Victor Ponta este coagularea adversarilor lui Liviu Dragnea într-un grup parlamentar capabil să încline balanţa spre formarea unui nou guvern PSD-ALDE care să nu mai depindă de liderul maxim.

Cum se poate ajunge acolo? Prin structurile teritoriale şi prin obligaţia lui Liviu Dragnea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2019. În mod sigur şi Călin Popescu Tăriceanu va încerca din nou să ajungă preşedintele României, fiind ultima sa şansă în acest sens, iar începutul anului 2019 ar putea să aducă o altă formulă guvernamentală, în consonanţă cu scrutinul prezidenţial.

Ce rol va juca Victor Ponta atunci? Din punctul meu de vedere, unul destul de important. Mai concret spus, ar putea fi asul din mâneca lui Tăriceanu, personaj uns cu toate alifiile, care se pricepe să-şi atingă scopurile politice.

Asta nu înseamnă că actualul şef al statului va fi uşor de învins, dar nu este nici pe departe invincibil. Tăriceanu are în orice moment posibilitatea să iasă de la guvernare şi, totodată, să-i impună lui Liviu Dragnea restricţii în privinţa programului economic al coaliţiei majoritare. Şi dacă va fi cazul, o va face.

Cine a uitat că s-a dus singur la cabinetul lui Victor Ponta, când acesta era prim-ministru, şi a găsit suportul necesar pentru a-şi face un partid? Tot aşa cum Victor Ponta se află acum în situaţia lui Tăriceanu din urmă cu câţiva ani.

Prin faptul că Liviu Dragnea i-a considerat pe Victor Ponta şi pe Sorin Grindeanu excluşi din partid, a făcut o eroare ce pare a fi ireparabilă şi care va conduce mai târziu, inerent, la scindarea partidului şi la crearea unui PSD parlamentar paralel, când obligaţia de a vota cu bilele la vedere, după cum doreşte şeful partidului, nu va mai fi tolerată, amintind de practicile comuniste.

Liviu Dragnea are senzaţia că este cu adevărat conducătorul suprem, dar îi lipsesc două elemente esenţiale: nu conduce guvernul şi nu îl mai are pe Victor Ponta prieten.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Planul taberei Ponta-Grindeanu şi cum l-ar putea “executa” Tăriceanu pe Dragnea

  1. daca e pe cai mari dottore mergea la PiRiU-ul lui deaconu ghita la alegeri dar stia el ce stia si a preferat sa ramana cu imunitate .asa si acum nu o sa poata sa faca un partid care la viitoarele alegeri sa obtina mai mult de 2 % .ASA CA ADIOS DOTTORE ADIOS IMUNITATE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *