Pictura lui Simion Lucaciu, la Galeria Pygmalion din Timişoara

Pictura lui Simion Lucaciu, la Galeria Pygmalion din Timişoara

Pictura lui Simion Lucaciu, la Galeria Pygmalion din Timişoara

Proiectul „Amintiri necesare”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și dedicat maeștrilor Timișoarei, continuă cu o expoziție de pictură semnată Simion Lucaciu și curatoriată de Adriana Lucaciu, expoziție ce poate fi vizitată la Galeria Pygmalion de la Casa Artelor până în data de 2 mai.

Simion Lucaciu s-a născut în 5 aprilie 1928, în satul Govăjdia, județul Hunedoara. Urmează școala primară în Ghelari. Aici, mentorul spiritual al începuturilor, învățătorul Mihuț, sesizează preocupările elevului său, atras mai curând de desen, decât de matematică, și îi permite ilustrarea unei scene din poezia „Câinele soldatului” de Grigore Alexandrescu.

Realizat pe un întreg perete al clasei, în cărbune din sobă, desenul stârnește admirația învățătorului și îl determină să încurajeze talentul elevului său. Îi sugerează mamei să-i cumpere de Paști o cutie de acuarele, pentru că Simion „va fi pictor, nu preot”, cum ar fi fost dorința acesteia. După terminarea liceului, lucrează vreme de patru ani în cadrul Combinatului Siderurgic din Hunedoara, timp în care frecventează Cercul de Artă Plastică organizat de pictorul Emil Brandis.

În 1950, se înscrie la Institutul de Arte „Ion Andreescu” din Cluj unde îi are ca profesori pe Aurel Ciupe și Alexandru Mohi. După absolvire, locuiește, lucrează și expune în Timișoara, Arad și Lugoj, pentru ca, în 1972, să se stabilească definitiv în Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Ministerul de Interne ne spune că Timișoara este printre cele mai sigure orașe din lume și al doilea din România

De-a lungul carierei sale prolifice, Simion Lucaciu și-a pus semnătura pe lucrări expuse în 18 expoziții personale și alte zeci de expoziții colective și de grup. De-asemenea, s-a bucurat de aprecierea publicului și a criticilor. Se stinge din viață, în urma unui tragic accident, în 22 septembrie 1997.

Următorul demers plastic din cadrul proiectului „Amintiri necesare” poartă semnătura lui Szakács Béla.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *