Peste o sută de copii muncesc pentru performanță într-un sat timișean

padureni 5

Într-unul dintre cele mai tinere și mai puțin populate sate din județul Timiș – Pădureni, comuna Victor Vlad Delamarina – a fost înființată o pepinieră de fotbal cu peste o sută de copii, adică aproximativ jumătate din numărul locuitorilor așezării.

”Din localitate sunt șapte copii, restul au venit din toată zona. Avem jucători din celelalte sate ale comunei, dar și de la Lugoj, Făget, Jabăr, Coșteiu și chiar de la Hobița… În trei ani, de când am început, am câștigat 16 cupe, câte una la fiecare turneu la care am participat. O fată care se află la noi în pregătire – Ștefania Andrieș – a obținut patru titluri de cel mai bun portar.

Cu copiii de la grupa 2007 suntem înscriși în campionat la Junior E și ne aflăm pe primul loc cu maximum de puncte. De asemenea, patru tineri formați la noi joacă la echipe din Timișoara, iar unul este în Canada, la Toronto, la academia lui Dudu Georgescu”, spune Mihai Barna, inițiatorul fenomenului și antrenorul lui celor șase generații de copii de la VHP Pădureni, începând cu cei din 2007 și terminând cu cei născuți în 2012.

vhp

Niciunul dintre copiii care au dorit să facă mișcare și să alerge după balonul rotund nu a fost refuzat de cel mai căutat antrenor din fotbalul juvenil timișean, cu excepția cazurilor medicale. Cu toate acestea, Mihai Barna face o selecție riguroasă a juniorilor, iar cei care nu intră în prima echipă sunt pregătiți într-o grupă cu un nivel valoric mai scăzut.

”Rețeta mea presupune două ingrediente: talent și muncă. La prima echipă îi prefer pe așa-numiții <<copii răi>>, cei care sunt mai energici, mai agresivi, care luptă pentru balon. Sunt și copii care vin pentru că îi aduc părinții, iar cu aceștia întâmpin probleme în primele două-trei luni, după care prind drag pentru că eu mă joc cu ei. Dar toți jucătorii, indiferent dacă au sau nu talent nativ, trebuie să învețe. Atunci când un copil din cea de-a doua grupă valorică ajunge să dobândească prin muncă pricepere în teren intră în prima echipă. E un lucru care îi motivează”, explică Mihai Barna.

padureni timis

Pentru fiecare dintre grupele de copii sunt organizate câte două-trei antrenamente pe săptămână. ”Eu sunt zilnic cu copiii între trei și cinci ore în timpul săptămânii, iar în weekend avem meciuri și turnee”, spune antrenorul care a evoluat ca jucător până în Liga a IV-a.

În ciuda performanțelor obținute, VHP Pădureni se sprijină în totalitate pe părinții copiilor. ”Sunetm o asociație non-profit. Nu ne ajută nimeni. Antrenamentele le ținem pe teren la Victor Vlad Delamarina, iar, în sezonul rece, închiriem teren la balon la Lugoj”, spune Mihai Barna.

vhp padureni

Potrivit primarului Ioan Cristian Cardaș, autoritățile locale intenționează înființarea unui club sportiv care să aparțină de primărie. ”Nu vreau să vină Curtea de Conturi după câțiva ani să spună că sunt probleme. Noi am făcut un teren de sport cu gazon sintetic la Herendești care a fost dat în folosință în această toamnă și avem în plan alte două la Victor Vlad Delamarina și la Petroasa Mare.

Pentru un teren cu balon nu avem bani, costurile fiind de aproximativ 500.000 de lei. În comună avem o sală de sport făcută prin programul Elenei Udrea, însă doar dimensiunea vestiarelor corespunde. Terenul este cel al unei clase de sport, suprafața de joc fiind de 15 pe 8 metri, pe care se poate juca cel mult tenis de masă…”, a precizat Ioan Cristian Cardaș, primarul comunei Victor Vlad Delamarina.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *