Peste 600 de studenţi, la patul bolnavilor suferinzi de maladia secolului

Peste 600 de studenţi, la patul bolnavilor suferinzi de maladia secolului

Peste 600 de studenţi, la patul bolnavilor suferinzi de maladia secolului

Noul at universitar a adus și primele cursuri de oncologie și îngrijiri paliative în Spitalul Universitar „OncoHelp”.

Peste 400 de studenți români din anul V, dar și 160 de studenți străini de la secțiile engleză și franceză, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, vor învăța și vor face practică.

Nu vor urma doar cursuri teoretice, ci vor lua contact cu pacienții în cadrul unor stagii coordonate de asistență universitară a catedrei de oncologie.

CITEȘTE ȘI: Accident grav! Bătrânică de 83 de ani, spulberată pe trecerea de pietoni de o şoferiţă de 68 de ani

„În urmă cu aproape 12 ani, am decis să nu implicăm doar în tratarea bolnavilor, ci să contribuim și la dezvoltarea unor noi generații de medici oncologici.

Din păcate, cancerul asociat a doua cauză de mortalitate la nivel european. Incidența acestei maladii este într-o continuă creștere, de la an la an, și asta în ciuda eforturilor depuse de cercetătorii din întreaga lume în domeniul oncologic.

De aceea, este necesar nu doar formare unui număr cat mai mare de medici oncologi, ci și impunerea unui învățământ medical la standarde înalte. Iar faptul că spitalul Asociației OncoHelp este unul universitar nu face decât să confirme rolul pe care instituția noastră medicală a avut în toți aceștia ani în formarea următoarelor generații de medici”, spune prof. dr.

Cursurile au loc în cele două amfiteatre ale clădirii Asociației OncoHelp, fiind susținute de prof. dr. Șerban Negru, șeful disciplinei de oncologie din cadrul UMF Timișoara, în timp ce stagiile sunt asigurate de asistență universitară Dorel Popovici și Adrian Săftescu, medici oncologi.

În cadrul cursului, sunt prezentate diverse tipuri de afecțiuni oncologice, de la cancerele bronhopulmonare, mamare sau colorectale până la cancerele de cap, gât sau sarcoame.

Studenții înainte de a afla ce înseamnă chimioterapia, radioterapia, dar și imunoterapia. În timpul stagiilor, ii vor însoți pe medicii spitalului la vizita pacienților și chiar vor simula o comisie oncologică în care vor analiza un caz în fața specialiștilor OncoHelp.

„Aș vrea să remarc faptul că nu sunt puține aceia care, după acest an de studii, atunci când aleg rezidenția oncologiei, doresc să facă în cadrul centrului nostru.

Ba, mai mult, la încheierea acestuia, înainte să rămână mai departe să trateze pacientii în OncoHelp. Există însă o selecție foarte riguroasă a viitorilor medici ce vor lucra în spitalul nostru.

Și, pentru că vorbim de studenți, aș vrea să le mulțumesc celor care, în pandemie, în valoare 2 și 3 și 4 au venit să lucreze ca voluntar în Centrul de Oncologie OncoHelp al Asociației OncoHelp”, spune prof. dr. Șerban Negru – președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Componenta științifică și educațional-universitară a Centrului este reprezentată, însă, și de conferințe organizate an de an de echipa Asociației OncoHelp.

Este vorba de Zilele OncoHelp, manifestare ajunsă la a 8-a ediție și care reunește medici oncologi din toată țara, Conferința Națională OncoHelp Winterschool, care a ajuns la cea de-a 5-a ediție și în cadrul căreia medici din întrevenți lume.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *