Peste 21.000 de porci ar urma să fie uciși la o fermă din vestul țării, din cauza pestei porcine. Pagubele se ridică la aproape 15 milioane de lei

ferma 1 1

Peste 21.000 de porci de la o fermă din Macea ar urma să fie uciși din cauza pestei porcine africane, în ciuda măsurilor de biosecuritate stricte care se aplică în complex. Proprietarul fermei, Dimitrie Muscă, bănuiește că la mijloc ar putea fi și plasarea intenționată a virusului, motiv pentru care va depune plângere la poliție.

Primul buletin de analize confirmă infecţia cu virusul pestei porcine africane, dar decizia privind uciderea porcilor urmează să fie luată doar după ce confirmarea bolii vine şi de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde au fost trimise probe.

Pagube imense

Complexul de creștere a porcilor se află în comuna Macea și aparține cunosctului fermier Dimitrie Muscă, cel care deține Complexul AgroIndustrial Curtici, unul dintre cel mai mari din România.

Paguba se ridică la peste 12 milioane de lei, la care se adaugă 500.000 de euro doar costurile de incinerare. Mai mult, compania a fost nevoită să își închidă pentru o săptămână și cele 37 de magazine alimentare pe care le deține în vestul țării, din care produsele trebuie distruse și e nevoie să se facă dezinfecție.

Dimitrie Muscă mai spune că aprovizionarea celor 37 de magazine de desfacere ale companiei este afectată în acest moment, dar în cel mult o săptămână se va relua aprovizionarea din celelalte ferme pe care le are.

Epidemia, de 7 luni

Epidemia de pestă porcină africană a început, în judeţul Arad, pe 4 august 2020, adusă, cel mai probabil de porcii mistreți. De atunci, peste 2.500 de porci domestici au fost uciși, iar la mistreţi au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite prin păduri este mult mai mare, însă multe nu au putut fi investigate din cauza stării în care se aflau.

Lunea trecută, autorităţile judeţene au decis să închidă toate traseelor turistice din munţii Zărand, Codru-Moma şi Găina, iar drumețiile prin toate pădurile din județ sunt interzise, tot din cauza pestei porcine africane.

În acest moment, în județul Arad sunt active 47 de focare de pestă porcină africană.

 

 

aradon


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *