Peste 2.000 de decese din trecut, înregistrate în statistica oficială a morților de COVID-19 în ultima lună

De aproape o lună, autoritățile raportează în fiecare zi doar câteva decese de COVID-19, cărora li se adaugă, zilnic, zeci sau chiar sute de decese din urmă. Pe 18 mai 2021, în raportarea autorităților apăreau pentru prima dată, pe lângă decesele la zi, și 10 decese „anterioare intervalului menționat, introduse în baza de date la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate”, conform HotNews.ro.

De la 10 decese din urmă în prima zi, numărul deceselor din trecut raportate zilnic a continuat să crească văzând cu ochii, recordurile fiind 214 (pe 9 iunie) și 256 ( pe 8 iunie). Practic, începând din data de 28 mai și până astăzi au fost raportate 453 de decese de COVID-19 la zi și alte 2.042 de decese „anterioare intervalului”.

CITEȘTE ȘI: Accident cu trei morți, între care un copil, pe un drum național. Trafic blocat

În acest timp, invers proporțional, numărul deceselor la zi a continuat să scadă, de la o medie de peste 30 la începutul lunii iunie, la doar 4 pe zi în ultimele zile.

De unde vin miile de decese raportate din urmă?

Pe 14 mai, Ministerul Sănătății făcea public raportul privind raportarea deceselor COVID-19 în România. Documentul arăta că în platforma Corona forms au fost raportate în 2020 un total de 16.120 de decese de COVID-19, iar în platforma alerte.ms.ro, 18.988. Până la 31 martie 2021 însă, diferențele de raportare se măreau consistent: 31.132 de decese raportate în alerte.ms.ro și 23.931 în Corona forms. Practic, o diferență de peste 7.000 de decese.

„Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere (Corona forms) s-au înregistrat 16120 de decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro. s-au înregistrat 18.948 de decese”, se arată în raport.

Ministerul Sănătății a început să lucreze la acest raport după ce fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea instituției, că are suspiciuni că decesele de COVID-19 sunt subraportate, după ce a văzut cifre în acest sens.

Continuarea pe HotNews.ro

Sursa: Graphs.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns