Peste 1.500 de bănățeni își sapă groapa cu dinții

mancacios

Sute de bănățeni ajung anual la Clinica de Urologie a Spitalului Județean din Timișoara din cauza alimentației.

”Sunt cei care își sapă groapa cu dinții. Vorbim de pacienții cu litiază urinară sau pietre la rinichi cum se spune în limbaj popular, boală care afectează peste 1.500 de persoane anual”, a declarat prof. dr. Viorel Bucuraș, medic-șef al Clinicii de Urologie.

Potrivit medicilor, hrana este cea care cauzează cele mai multe probleme de sănătate. Din punct de vedere al repartiţiei pe sexe, bărbaţii sunt cei mai afectați, proporţia acestora fiind de aproximativ două-trei ori mai mare comparativ cu sexul feminin.

 

Lupii din poveste

Viorel BucurasLupii din poveștile pentru copii erau pedepsiți plin umplerea burții cu pietre. Dar cum orice poveste are un sâmbure de adevăr, iată că, în realitate, cei care mănâncă precum lupii, adică multă carne, ajung să aibă pietre la rinichi.

 

”Cauzele sunt multiple. Poate fi vorba și de infecții, însă este cert că alimentația bazată pe carne este una dintre principalele cauze ale litiazei urinare”, spune Viorel Bucuraș.

 

Vânătorii, răpuși de propriile victime, post-mortem

Se spune că cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Vânătorii confirmă zicala, fiind îmbolnăviți de propriile victime post-mortem. ”Carnea, în special cea de vânat, este bogată în acid uric. De asemenea, acesta se găsește și în carnea de animal tânăr cum este vițelul”, spune urologul timișorean. Or Banatul are un fond cinegetic bogat care a atras foști și actuali mari vânători ca Nicolae Ceaușescu (în Timiș – la Pișchia și Chevereșu Mare) și Ion Țiriac (la Vermeș – Caraș-Severin).

 

Bănățenii, în atenția specialiștilor de renume mondial

Bănățenii și problemele urologice ale acestora ajung săptămâna aceasta în  atenția specialiștilor de renume mondial. ”Găzduim, în perioada 16-18 septembrie, al doilea simpozion internațional <<Clasic și modern în endourologie>>, ocazie cu care, la Timișoara, vor fi prezenți urologi de renume mondial, precum și cei mai buni specialiști din țară. Cu această ocazie, vor fi operați zece pacienți cu două tipuri de patologii: litiază urinară și afecțiuni ale prostatei”, spune Viorel Bucuraș.

Clinica timișoreană este recunoscută pe plan internațional pentru centrul de training în endourologie, ceea ce înseamnă că avem specialiști care pot realiza intervenții minim invazive.

”În cazul pacienților cu litiază urinară, operațiile se vor realiza fără tăietura clasică. Instrumentarul este subțire și flexibil și permite distrugerea calculilor și extragerea lor”, a precizat profesorul timișorean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns