Perseidele 2022 – cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din an. Unde se vede cel mai bine

Perseidele 2022 - cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din an. Unde se vede cel mai bine

Perseidele 2022 – cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din an. Unde se vede cel mai bine

Perseidele, cel mai frumos eveniment astronomic din luna august, va putea fi urmărit în noaptea dinspre 12 spre 13 august 2022.

Potrivit predicțiilor prezentate de Observatorul Astronomic din București în timpul perseidelor se va vedea cam un meteor pe minut.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sunt un curent de meteori care au loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Plăcintelor Pădurenești, la o nouă ediție

Numele de Perseide, provine din constelația de unde vin și reprezintă unul dintre roiurile de meteori care au activitate într-un an, potrivit astro-urseanu.ro.

Dâra luminoasă care se observă pe cer este lăsată de o particulă cu diametru de sub 1mm care provoacă scântei în aer atunci când intră în atmosfera Pământului.

Acea dâră luminoasă este vizibilă câteva secunde și științific poartă denumirea de meteor iar particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar bucata care cade uneori pe Pământ se numește meteorit.

Când are loc ploaia de meteoriți în 2022

Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 24 august, însă maximul curentului se va atinge în noaptea de 12 spre 13 august 2022, la ora 4, ora locală a României.

Din cauza faptului că pe 11 august 2022 ar loc fenomenul de lună plină, acest lucru va îngreuna observarea perseidelor.

Astronomul de la NASA, Bill Cooke a declarat că în anii trecuți, în America de Nord se vedeau între 50 și 60 de meteori pe oră, dar anul acesta, din cauza lunii pline se vor putea vedea între 10 și 20 pe oră, potrivit scitechdaily.com

Cooke s, perseidele sunt resturile cometei SWIFT-Tuttle, un bulgăre compus din gheață, rocă și praf care orbitează Soarele la fiecare 133 de ani.

Potrivit datelor, cometa a fost identificată prima dată în 1862, însă ploaia de meteoriți a fost văzută în perioada Evului Mediu.

Evenimentul anual a ajuns să fie cunoscut sub numele de „lacrimile lui Laurențiu” și face referire la Sfântul Laurențiu, ultimul dintre șapte diaconi ai bisericii romane care a fost chinuit de împăratul Valerian în august 258.

Ultima dată, cometa a fost văzută în 1992 și va putea fi observată din nou în 2125.

Locuri de unde poate fi văzută cel mai bine

Pentru a vedea perseidele, specialiștii recomandă să ne poziționăm într-un loc întunecat din afara orașelor, de exemplu într-o zonă rurală, în pădure sau pe munte și să privim cerul.

Dacă ne dorim să vedem perseidele nu avem nevoie de vreun telescop ultraperformant, pentru că acestea se pot vedea foarte ușor cu ochiul liber, conform stirileprotv.ro.

În 2021, 300 de oamenii au fost la Observatorul Astronomic din București pentru a vedea Perseidele.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns