Perioada sărbătorilor poate accentua depresia. Principalele manifestări ale acesteia, explicate de medici de la Spitalul CF Timișoara

Perioada sărbătorilor poate accentua depresia. Principalele manifestări ale acestei afecțiuni, explicate de medici de la Spitalul CF Timișoara

Perioada sărbătorilor poate accentua depresia. Principalele manifestări ale acesteia, explicate de medici de la Spitalul CF Timișoara

Depresia este una din cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Boala afectează aproape 5% din populația României. Afecțiunea este nu de puține ori însoțită de anxietate.

Statisticile arată că depresia afectează în special persoanele tinere. Un procent ridicat din populația tânără se confruntă cu simptome ale depresiei. Aceasta subliniază gravitatea acestei afecțiuni în România.

„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni.

Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică.

O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere.

Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată.

Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă.

Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează.

Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Diagnosticul poate fi sugerat de medicul de familie sau de către psiholog, apoi confirmat de medicul psihiatru.

„Tratamentul poate fi medicamentos și psihoterapeutic. De cele mai multe ori, combinația acestora are rezultatele cele mai bune și rapide.

CITEȘTE ȘI: Târg de Crăciun pe Domeniul Săvârșin

Este important să subliniem că tratamentul pentru depresie poate varia în funcție de fiecare individ, de aceea este necesară o abordare personalizată.

În perioada de sărbători, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolați geografic sau emoțional”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Perioada sărbătorilor poate accentua depresia. Principalele manifestări ale acesteia, explicate de medici de la Spitalul CF Timișoara

  1. „În perioada de sărbători, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolați geografic sau emoțional”

    DE CE?

    Societatea e bolnava. De anomie. Cum sa fii sanatos intr-o societate total disfunctionala?

    recomand videoul „Sanatate mintala in 2023” al lui Catalin Moise pe yt.

    #ANOMIE

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *