Pericolele care ne pândesc la piscină

strand

Ştrandurile şi piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contractare a multor boli dermatologice, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spaţii de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald.

O afecţiune care apare frecvent este Tinea pedis, care nu este altceva decât ”ciuperca piciorului”, întâlnită mai frecvent la sportivi şi favorizată de umiditate (transpiraţia piciorului, încălţăminte impermeabilă). Boala poate fi recunoscută prin: descuamare, maceraţie, mâncărimi şi fisuri la nivelul picioarelor, în special între degetele de la picioare. Contactul cu ciuperca se face cel mai adesea prin mersul desculţ pe sol contaminat.

Altă afecţiune întâlnită este Tinea unguium, ciuperca cantonată la nivelul unghiilor, care, de obicei, se produce prin mers desculţ. Boala se manifestă prin unghii îngroşate, modificate la culoare şi friabile.

De asemenea, în sezonul cald, sunt întâlnite piodermite – infecţii bacteriene ale tegumentelor, întâlnite frecvent sub formă de foliculite, pustule mici localizate în zonele păroase (scalp, torace, membre), sau impetigo – o infecţie strepto-stafilococică foarte contagioasă, caracteristică copilului, manifestată prin leziuni buloase care se sparg şi dau naştere unor cruste galbene aderente, localizate în special la nivelul feţei. Contaminarea se produce prin contact interuman, activarea unor focare proprii în condiţii de căldură şi umiditate crescută sau în urma nerespectării unor reguli de igienă, de aici numărul mare de cazuri la copii.

O bacterie frecvent întâlnită în mediile cu apă caldă (jacuzzi, spa, piscine) este Pseudomonas aeruginosa, care produce cel mai des otite externe şi foliculite. Infecţia folicului pilos produce erupţie pustuloasă în special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apărând la 48 ore de la expunere. Aceste afecţiuni dermatologice apar și pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare de tipul rănilor sau zgârieturilor.

Specialiștii susțin că apa caldă determină o suprasaturare a epidermului, dilatarea porilor de la nivelul pielii facilitând astfel invazia microbiană. Iubitorii înotului prezintă un risc de a contracta veruci (negi) plantare din cauza maceraţiei de la nivelul tălpilor în urma contactului prelungit cu apa. ”Granulomul de piscină” este o afecţiune produsă de Mycobacterium marinum, care se manifestă printr-o leziune mică, roşie, care în timp creşte în dimensiuni şi se cronicizează.

Molluscum contagiosum, o afecţiune virală produsă de Poxvirus, este contractată mai ales de persoanele care frecventează locuri aglomerate cum sunt ștrandurile. Aceasta se manifestă prin leziuni de culoarea pielii sau roz-roşietice care se extind pe piele. De menţionat şi iritaţia pielii produsă de clorul din apă (uneori, pentru o dezinfecţie mai bună, se utilizează cantităţi prea mari de clor, care produc înroşirea pielii şi ochilor, mâncărimi, uscăciune, eczemă etc.).

Una dintre cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pitiriazisul versicolor, o afecţiune produsă de un parazit obişnuit al pielii, Malassesia Furfur, care în anumite condiţii (transpiraţie, modificări al ph-ului, contact interuman) determină leziuni la nivelul pielii, în special pe spate şi braţe, manifestate prin pete albe şi/ sau maronii, roşii, însoţite uneori de scuame fine. Petele nu produc mâncărimi, dar în lipsa unui tratament se extind şi devin inestetice.

Frecventarea ştrandurilor şi piscinelor în aer liber în intervalul orar 10-17 (când intensitatea solară este maximă) fără utilizarea de creme de fotoprotecţie sau utilizarea unor creme cu fotoprotecţie inadecvată determină grade variate de arsuri solare, de la o înroşire a pielii, până la arsuri grave, însoţite de flictene (bule) şi stare de rău general.

În caz de expunere prelungită sau fotosensibilitate, pe aceste zone roşii apar băşici, care lasă răni pe piele, însoţite de febră, frison, dureri de cap, ameţeală, fotofobie şi hipotensiune arterială. Uneori, folosirea unui parfum urmată de expunerea la soare poate determina reacţii brutale fotoalergice (eczeme fotoalergice), manifestate prin înroşirea pielii, eventual umflarea pielii la acel nivel şi veziculaţie însoţită de senzaţia puternică de mâncărimi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *